Sarajevska filharmonija ugostit će umjetnike iz Poljske

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija ugostit će umjetnike iz Poljske
Službena fotografija / Bartosz Żurakowski

Sarajevska filharmonija nastavlja svoju koncertnu sezonu koncertom koji će se održati u subotu20. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Orkestar će predvoditi istaknuti poljski dirigent Bartosz Żurakowski, predstavljajući se prvi put sarajevskoj publici.

Kako se koncert održava u okviru projekta „Dani poljske muzike“ i povodom obilježavanja 100 godina nezavisnosti Republike Poljske, program će biti posvećen izvedbama djela poznatih poljskih kompozitora. Svakako i osnovni cilj projekta je predstaviti i promovisati poljsku muziku van njenih granica. Djela, koja će biti izvedena na koncertu, dio su svjetski poznate baštine i djela najznačajnijih kompozitora poljske muzičke istorije.

Simfonija u e-molu „Rebirth“ djelo je kompozitora Karłowicz Mieczyslawa, poznatog po svojim raskošnim romantičnim simfonijskim poemama. Ovu simfoniju, kao svoje najambicioznije djelo, završio je 1903. godine kada je i premijerno izvedena prvo u Berlinu, a zatim u Poljaskoj.

Moniuszko Stanisław, poljski je kompozitor i dirigent poznat po mnogobrojnim operama u kojima preovladava poljski narodni melos, te se smatra utemeljiteljem poljske nacionalne opere i poslije Chopina svakako je najpoznatiji poljski kompozitor. Više od tri stotine solo pjesama omogućile su mu nadimak "poljskog Schuberta". Opera Paria, iz koje će biti izvedena uvertira, dovršena je 1869. godine i posljednja je od šest Moniuszkovih opernih djela.

Na kraju svakako treba spomenuti izvedbu „Les Préludes“ Franza Liszta, najpopularnije od njegovih trinaest simfonijskih poema.

Ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim radnim terminima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije