Odaberite nešto iz bogatog programa Sedmice italijanskog jezika

Radiosarajevo.ba
Odaberite nešto iz bogatog programa Sedmice italijanskog jezika
Foto: Ambasada Italije / Počinje XVIII Sedmica italijanskog jezika u svijetu

Šesta sezona italijanske kulture u Bosni i Hercegovini počinje 12. oktobra, a u isto vrijeme počinje i Sedmica italijanskog jezika u svijetu. Ove manifestacije traju od 12. do 21. oktobra.

Na I Međunarodnom salonu stripa Deveta dimenzija u Banjoj Luci, Ambasada Italije predstavit će se izložbom originalnih tabli kultnog stripa Alan Ford, najpopularnijeg italijanskog stripa u bivšoj Jugoslaviji.

Izložba, koja će se moći pogledati u Kamenoj kući - Tvrđava Kastel od 12. do 14. oktobra, organizirana je u saradnji s Udruženjem Deveta dimenzija i bit će otvorena 12.10. u 19.00 sati.

Povodom 540. obljetnice smrti bosanske kraljice blažene Katarine Kotromanić, franjevačke trećoredice, posljednje bosanske kraljice, sahranjene u Bazilici Santa Maria in Ara Coeli u Rimu, Fondacija Aja i Franjevačka klasična gimnazija Visoko, u saradnji s Florence Opera, organizirali su opernu radionicu, otvorenu za mlade operne pjevačice iz Italije, BiH i drugih zemalja.

Radionica će se održavati u Visokom od 8. do 12. oktobra, a 13 odabranih kandidatkinja učestvovat će u aktivnostima koje će voditi sopranistica i operna redateljica Patrizia Morandini, pijanist i operni korepetitor Seho Lee i mezzosopranistica i umjetnička voditeljica radionice Jasmina Polić.

Operne solistkinje, učesnice operne radionice, nastupit će u Visokom, Kraljevoj Sutjesci i Sarajevu, u scenskoj izvedbi opere Sestra Angelica slavnog italijanskog kompozitora Giacoma Puccinija, čija se 160. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Završni događaj, održat će se u Rimu 25. oktobra u Bazilici Santa Maria in Ara Coeli u 19.00 sati.

Orkestar mladih BiH okuplja mlade i obećavajuće muzičare iz cijele zemlje, odabrane za ovu posebnu prigodu. Orkestrom dirigira maestro Igor Coretti Kuret, osnivač i umjetnički direktor orkestra European Spirit of Youth Orchestra (ESYO) sa sjedištem u Trstu.

Specijalni gost koncerta, italijanski književnik i novinar Paolo Rumiz, predstavit će publici neke od svojih eseja na temu Evrope i mira, u prijevodu studenata italijanskog jezika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Sarajevo 15. 10. u 20 sati.

Povodom Sedmice italijanskog jezika u svijetu, gošča na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 17. oktobra u 13.30 će biti poznata novinarka i književnica Andrea Marcolongo koja od 2014. živi u Sarajevu.

Autorica različitih djela posvećenih gradu i osobnom životu u BiH, predstavit će svoju novu knjigu "La misura eroica. Il mito degli Argonauti e il coraggio che spinge gli uomini ad amare" u kojoj iznova istražuje tradiciju drevne Grčke koju doživljava kao važnu lekciju za savremenog čovjeka, u svjetlu učenja ljudi iz antičkog doba.

Marcolongo, koja oduvijek traga za dijalogom sa najmlađim čitaocima, održat će niz interaktivnih susreta sa gimnazijalcima i studentima italijanskog jezika, u različitim gradovima Bosne i Hercegovine.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 16. oktobra u Sarajevu u 12 sati, zajedno sa Andreom Marcolongo, predstavit će se i Paolo Rumiz, italijanski književnik i novinar, autor brojnih knjiga o Bosni i Hercegovini i Balkanu, gdje je bio dopisnik.

Rumiz i Marcolongo, u jednom otvorenom susretu, na italijanskom jeziku, vodit će dijalog sa publikom, kroz priče u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije