Parla italiano? Počela sedmica italijanskog jezika u BiH

Radiosarajevo.ba
Parla italiano? Počela sedmica italijanskog jezika u BiH

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, započela je sedmica italijanskog jezika u BiH. tim povodom, ambasador Italije Ruggero Corrias rekao je: 

"Mjesec italijanske kulture, uz poticaj Ministarstva vanjskih poslova Italije, nastavlja se XV sedmicom italijanskog jezika, koja je posvećena italijanskom jeziku muzike - univerzalnom jeziku koji ujedinjuje narode i kulture. 

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, u Bosnu i Heregovinu, gdje je italijanski cijenjen i rasprostranjen, donosimo sedmicu jezika i muzike da bismo dali glas mladima i njihovoj želji za bolju budućnost, dvadeset godina nakon Daytona. Današnji dan otvaramo predavanjem za studente Univerziteta u Sarajevu. Nakon toga dolaze na red koncerti u Banjaluci i Sarajevu gitariste Giordna Passinija, a ova manifestacija će dostići kulminaciju nastupom Teatra Verdi iz Trsta 21. novembra, na obljetnicu potpisivanja mirovnog sporazuma."

Proslavljanje sedmice italijanskog jezika otvorit će konferencija “italijanski jezik muzike, muzika italijanskog jezika”, organizirana u suradnji sa ambasadom Švicarske, koja će se održati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sa početkom u utorak u 18.00 sati. Prisutnima će se obratiti Prof. Roberto Russi i Prof. Andrea Fazioli

XV izdanje Sedmice italijanskog jezika dio je procesa valorizacije italijanskog jezika i njegovog širenja u svijetu, koji je Vlada pokrenula 2014. skupa sa zemljama u kojima se govori italijanski jezik (Stati Generali della lingua italiana). Dio tog procesa je i konferencija u Firenci održana u 20. oktobra ove godine na temu "Razgovarajmo, jezik ima vrijednost", koja je promovirana od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije, i koja će u 2016. godini vidjeti svoje drugo izdanje u organizaciji “Stati Generali della lingua italiana”. 

Muzika se vraća u prvi plan 10. i 11. novembra koncertima klasične muzike gitariste Giordana Passinija, koji će se održati na Univerzitetu u Banjaluci i u Ateljeu Figure u Sarajevu, u 18.00 i 20.00 sati. Ulaz je slobodan.

Slijede projekcije dokumentarnih filmova o životu i djelima velikih obitelji srednjeg vijeka i italijanske renesanse, koje će se organizirati u glavnim centrima učenja italijanskog jezika u BiH: na univerzitetima u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, kao i u „Dijalog centru“ u Tuzli.

Mjessec italijanske kulture će kulminirati na dvadesetogodišnjicu Daytonskog sporazuma otvaranjem izložbe suvremene umjetnosti "Remek-djela kolekcije Farnesina" i koncertom "Note mira", koji će zajednički izvesti Operni teatar "Verdi" iz Trsta, Sarajevska filharmonija i Narodno pozorište, 20. odnosno 21. novembra.

Više informacija o programima u sklopu Mjeseca italijanske kulutre u BiH potražite na zvaničnoj web stranici i na facebook stranici Italijanska Kultura u Bosni Hercegovini.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije