U petak promocija koncertnog videosnimka "Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022."

0
Radiosarajevo.ba
U petak promocija koncertnog videosnimka "Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022."
Foto: BKC / Sinan Alimanović International Band: Live in BKC

Promocija koncertnog videosnimka "Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022.", bit će upriličena u petak, 2. juna, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u 20 sati.

Riječ je o premijernom prikazivanju šezdesetominutnog audio-vizuelnog snimka koncerta koji je ovaj sastav, koji predvodi vrstan bh jazz pijanist, kompozitor i aranžer, Sinan Alimanović, održao u BKC-u, 23. decembra prošle godine.

Nakon emitovanja, biće upriličen i razgovor sa umjetnicima, Sinanom i Lejlom Alimanović, te mini nastup, u okviru kojeg će publika biti u prilici da posluša i izvođenje jedne nove, još uvijek neobjavljene kompozicije. Ulaz je slobodan.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Prošlogodišnji koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma "Lejla". Album je objavila njujorška izdavačka kuća, jazz provenijencije, Miles High Records, 2020. godine.

Na ovom nastupu, koji je bio svojevrstan muzički most između Sarajeva i New York-a, bh jazz ambasador, Sinan Alimanović predvodio je internacionalni ansambl, u sastavu:

Harvie S (New York) kontrabasist, kompozitor, producent, profesor na Manhattan School of Music, Alvester Garnett (New York) bubnjar, dobitnik nagrade Thelonious Monk International Jazz Drum Competition, Lejla Alimanović (Sarajevo) doktor nauka u oblasti odnosa između književnosti i muzike, na koncertu je predstavila autorske kompozicije posredstvom glasa i električnog klavira, Adam Klemm (Ljubljana/Novi Sad) magistar u oblasti jazz saksofona, jedan od umjetničkih voditelja Big Band-a RTV Slovenija, te član umjetničkog vijeća Jazz festivala Novi Sad, Sinan Alimanović (Sarajevo), višestruko nagrađivani pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer, profesor. U kontinuitetu promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijeta jazz muzike.

Sinan Alimanović International Band: Live in BKC
Foto: BKC : Sinan Alimanović International Band: Live in BKC

U petak, 23. decembra 2022., u punoj dvorani Bosanskog kulturnog centra KS, uspješno je održan koncert Sinan Alimanović International Band-a. Sarajevska publika uživala je u nezaboravnom koncertu čiste umjetničke muzike, u noći nad kojom se nadvio jedinstveni muzički most između New York-a i Sarajeva.

Na sarajevskom koncertu Sinan Alimanović International Band su činili: Sinan Alimanović (Sarajevo) – klavir; Harvie S (New York) – kontrabas; Alvester Garnett (New York) – bubanj; Lejla Alimanović (Sarajevo) – vokal, Wurlitzer električni klavir; Adam Klemm (Ljubljana) – sopran i tenor saksofon.

Bh jazz ambasador, Sinan Alimanović je povodom koncerta izjavio:

"Veliko mi je zadovoljstvo bilo nastupiti u BKC-u sa mojim prijateljima. Koncert je otvoren solo klavirom, kompozicijom ‘My Favorite Things’. Kasnije je solo klavir prerastao u trio, pa kvintet, na kraju i kvartet. Pred sarajevskom publikom predstavili smo neke nove kompozicije, koje se ne nalaze albumu. Jedna od njih je "Ray", blues koji je Harvie S nedavno napisao kao posvetu legendarnom Rayu Brownu. Harvie mi je rekao da sam ja prvi pijanist s kojim je izvodi, što mi je drago. Kompoziciju "Roy Hard Groove", koja, također, nije na albumu, napisala je Lejla Alimanović, posvetivši je trubaču Royu Hargroveu i moram reći da je izrazito pozitivno prihvaćena, kako od kolega muzičara, tako i od publike. Iz tog razloga smo Lejlinu pjesmu izveli i na bis. Svirali smo i neke jazz standarde, a jedan od njih je 'If I Should Lose You'.

Ovom prilikom želim se zahvaliti na podršci Jasminu Durakoviću, direktoru Bosanskog kulturnog centra KS, koji je učinio ovaj koncert mogućim, kao i cijelom konstruktivnom timu iz BKC-a. Zahvaljujem se i Tariku Karačiću (Club Jazzbina) koji je uradio mnogo na realizaciji koncerta, ali i sarajevskoj publici koja je izvrsno reagovala na našu muziku. Album je snimljen audio i video, tako da uskoro počinjemo raditi na mixu i masteru, kao i na video montaži.”

Koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma Sinan Alimanović International Band – "Lejla", objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće, jazz provenijencije, Miles High Records. Sarajevski umjetnici Sinan Alimanović i Lejla Alimanović, na albumu snimljenom i objavljenom u New York-u, sarađuju sa svjetskim velikanima ovog pravca savremene umjetničke muzike, kao i višestrukim dobitnicima prestižne nagrade Grammy. Album “Lejla” je svjetsku, radijsku premijeru imao na playlisti "Excellence in Jazz" (CapRadio, California State University, NPR), te je predstavljen u svim referentnim svjetskim jazz publikacijama.

Koncert za pamćenje organizovan je u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra KS, Jazzbine Sarajevo i platforme Blue Quote, te je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije