BKC najavljuje: Koncert duvačkog kvinteta "Mali svijet"

0
Radiosarajevo.ba
BKC najavljuje: Koncert duvačkog kvinteta "Mali svijet"
Foto: Unsplash / Flauta

U Sarajevu nemamo često priliku slušati kamerne ansamble duvačkih instrumenata. Koncert jednog ansambla ove vrste održat će se u sarajevskom BKC-u, u utorak, 25. aprila 2023. u sa početkom u 20 sati.

Riječ je o duvačkom kvintetu „Mali svijet“ kojeg čine muzičari iz Sarajeva: Adi Šehu na flauti, Andrej Petreski na oboi, Timur Muratović na klarinetu, Edin Hadžić na fagotu te Asim Gadžo na horni.

Na repertoaru će biti zastupljena djela kompozitora koji su djelovali u različitim muzičkim epohama, od klasicizma, preko romantizma, pa sve do modernizma i savremenih kompozicija iz 20. i 21. vijeka. Tako će publika će imati priliku da posluša „magična i bezvremenska“ djela: 

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

  • J. Haydn - Divertimento
  • F. Kuhlau - Sonatina Op 55 N° 2
  • G. Bizet - Carmen Suite
  • J. Ibert - Trois Pièces Brèves
  • F. Farkas - Early Hungarian Dances from the 17th Century
  • D. Shostakovich - Waltz No. 2

Organizator koncerta je JU „Bosanski kulturni centar KS“, a ulaz je slobodan.

Biografije muzičara

Adi Šehu, rođen je 1984. godine u Sarajevu. Diplomirao i magistrirao flautu na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Bećira Drnde. Kao učenik i student aktivno je učestvovao na takmičenjima učenika i studenata muzike FBiH, ostvarivši značajne rezultate koje potvrđuje šest Prvih nagrada i jedna Druga nagrada, u disciplinama solističke i kamerne muzike. Sarađivao je sa brojnim institucijama kao što su: „Sarajevo arts concert agency“, „Muzička omladina Sarajevo“, Muzička akademija u Sarajevu, „Tyrolean Festspiele Orchestra“, „SONEMUS“, ansambl gitara „Collegium artisticum“, Akademski kulturni centar univerziteta u Sarajevu, Međunarodni omladinski simfonijski orkestar „Sarajevo“, „Simfonijski orkestar Mostar”, te brojni drugi. Učestvovao je na brojnim festivalima i manifestacijama, kao što su: „Sarajevska zima“, „Baščaršijske noći“, „Mostarsko proljeće”, „Dani Ajvatovice“, „Simf“, „Tyrolean Festspiele“, „Festival Lent- Maribor“, Festival Riva del Garda, “VaClaF”. Od 2005. godine, zaposlen je kao flautista i pikolista u Sarajevskoj filharmoniji. Aktivno nastupa kao solista sa simfonijskim orkestrom Sarajevske filharmonije. Snimao je muziku za filmove “Jasmina“ i “1395 dana bez crvene“. Obavljao je i funkciju v.d. direktora JU “Sarajevska filharmonija”, a trenutno je na poziciji predsjednika Umjetničkog savjeta JU “Sarajevska filharmonija”.

Andrej Petreski, rođen je 1997. godine u Skopju (Makedonija), gdje završava osnovnu i srednju školu “Ilija Nikolovski-Luj“ na instrumentalnom odsjeku. Školovanje nastavlja na “UKIM Fakultet za muzičku umjetnost“ u Skopju, na odsjeku za obou, u klasi prof. Gordana Josifova-Nedelkovska. Za vrijeme studija, sarađivao je sa Makedonskom Operom i Baletom. Godine 2018. sa Orkestrom Fakulteta za muzičku umjetnost učestvuje na FIMU festival u Belfort, Francuska. Nastupao je sa Mladinski Kamerni Orkestar “Саша Николовски-Ѓумар”. Diplomirao je 2019. godine i stekao zvanje diplomirani oboist - profesor. Od 2019. godine sarađuje sa Sarajevskom filharmonijom, a od 2020. godine je i zaposlen u Sarajevskoj filharmoniji na poziciji prvog oboiste.

Asim Gadžo, rođen je u Sarajevu 1971. godine, gdje završava osnovnu i srednju Muzičku školu. Godine 1993. upisuje odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Studij nastavlja na Univerzitetu za muziku i primjenjene umjetnosti (Uni.fur Musik und Darstellende Kunst Wien) u Beču, gdje diplomira 2000. godine na odsjeku za duvačke instrumente – Horna, u klasi Prof.Rolanda Bergera. Magistrira i stiče zvanje magistra umjetnosti – Horna 2004. godine. Od 2000. godine, radi kao profesor u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Godine 2001. počinje sarađivati sa međunarodnim teatrom ,,Ulysses,, na Brijunima i učestvuje u izvođenju preko stotinu predstava.
Član i jedan od osnivača ansambla „Sarajevo brass“. Angažovan je 2005. godine kao prvi – solo hornista orkestra Sarajevske filharmonije sa kojim bilježi preko devet stotina javnih nastupa što u zemlji što na gostovanjima. Na Muzičkoj akademiji, 2018. godine izabran u zvanje docenta. Od oktobra 2022. angažovan je pola nastavne norme u Srednjoj Muzičkoj ŝkoli, a pola nastavne norme na Muzičkoj akademiji - oblast horna.

Edin Hadžić, rođen je 1979. godine u Zenici, gdje završava teoretsko-pedagoški i instrumentalni smjer (fagot) u Srednjoj muzičkoj školi. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, diplomirao je 2002. godine predmet solfeđo. Sa prof. Knutom Sonstevoldom (Švedska), radio je na instrumentalnoj interpretaciji za fagot. Muzičko obrazovanje nastavlja na Akademiji za glazbu Univerziteta u Ljubljani, odsjek za pihala in trobila (fagot) u klasi prof. Božidara Tumpeja, te 2009. godine diplomira. Sa akademskim orkestrom nastupa u Berlinu, Lionu, Beču, Grazu, Trstu, Beogradu i Zagrebu. Kao član Slovenskog narodnog gledališča učestvuje na festivalima drame u Beogradu, Skopju i Nici. U Sarajevskoj filharmoniji radi kao solista orkestra - prvi fagot, sa kojom ostvaruje brojne koncertne, operne i baletne nastupe u BiH i inostranstvu (Austrija, Italija, Katar, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija i Slovenija).

Timur Muratović, rođen je 1996. godine u Sarajevu. Osnovnu muzičku i baletsku školu “Novo Sarajevo“ završava u klasi prof. Afrodite Obućine. Upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu u klasi prof. Adnana Cice. Prvu godinu završava na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Tuce Vedrana, te se prebacuje na fakultet Muzičke Umetnosti Beograd u klasu prof. Popović Ognjena, gdje završava osnovne i master studije. Usavršavao se na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi prof. Nikole Srdića. Svirao je u raznim orkestrima kao što su: Beogradska filharmonija, Sarajevska filharmonija, Simfonijski orkestar Mostar, Mladi Beogradski Simfoničari, Simfonijski orkestar FMU, Western Balkan Youth orchestra, European Creative orchestra, FAMES orchestra. Završio je orkestarsku akademiju Beogradske filharmonije “Filhademija“. Sarađivao je sa renomiranim dirigentima iz regije i inostranstva, kao što su: Timothy Redmond, Ariel Zuckermann, Alastair King, Desar Sulejmani, Mihnea Ignat, Uroš Lajovic, Slaven Kulenović, Josip Šego, Ivo Lipanović, Bojan Suđić i dr. Najznačajniji koncerti: Cjelovečernji koncert povodom obilježavanja Mađarske revolucije sa pianistom Ivanom Perkovićem u Bošnjačkom Institutu Sarajevo 2019., Cjelovečernji koncert sa pianisticom Elenom Šever u Kulturnom Centru Beograda 2020., Koncert i live stream “In remenbrance of Kristallnacht” u Jevrejskoj Opštini Sarajevo 2020., Svečani koncert muzike za klarinet i klavir u koncertnoj sali Cvjetko Rihtman u oktobru 2021., Cjelovečernji koncert za JKPHD “La Benevolencija” Sarajevo sa pianisticom Zerinom Šabotić u sali Jevrejske Opštine Sarajevo 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije