Sve je spremno za ovogodišnje izdanje specijalnog programa "Kultura na ulice 2023"

0
N. Ć.
Sve je spremno za ovogodišnje izdanje specijalnog programa "Kultura na ulice 2023"
Foto: Velija Hasanbegović / Press konferencija NPS - Kultura na ulice 2023

U Narodnom pozorištu Sarajevo, danas je održana press konferencija povodom predstavljanja i najave specijalnog programa "Kultura na ulice! 2023".

Program Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice!" održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, do mjeseca oktobra.

Na press konferenciji prisutnim medijima obratili su se ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, i Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS.  

Kćerka hrabrog rudara Asima Šehanovića: "Ispraćala sam ga, pa se okretala uvijek, da ga zapamtim"

Kćerka hrabrog rudara Asima Šehanovića: "Ispraćala sam ga, pa se okretala uvijek, da ga zapamtim"

Stilske raznolikosti 

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić, naglasio je da NPS mora razmišljati o učešću publike na manifestacijama kao što je Kultura na ulice. 

"Mi ćemo i ove godine u proljetnim i ljetnim mjesecima nastaviti sa programom Kultura na ulice. Prošle godine smo govorili o sociološkim i kulturološkim razlozima, i zašto smo programe visoke kritičke kulture kao što je progam NPS i program Sarajevske filharmonije odlučili da izvedemo na gradske ulice i trgove.

Ova programska platforma građanima nudi jedan drugačiji način pregleda plesne, muzičke i likovne izvedbene scene, ali ne samo umjetnika koji su pod kovom NPS nego i veliki dio nezavisnih art skupina i pojedinaca čija zanimanja mi prepoznajemo u javnosti. Moram reći da ćemo se i ove godine truditi da u našim programima unesemo stilske raznolikosti, a trudit ćemo se da nađemo nove izvedbene stilove i kriterije. Duboko vjerujem, zajedno sa svojim saradnicima da pozorište mora razmišljati i o značajnoj ulozi publike u nastanku umjetničkog djela. Ovo je i program koji na najbolji mogući način razbija sve socijalne elemente koji mogu preispitati konvencionalne umjetničke proizvode, odnosno sadržaje koji se izlažu javnosti, kazao je Mustafić. 

Projekat koji mijenja društvo 

Ministar kulture i sporta Kenan Magoda, istakao je da ovakav program razbija predrasude i mijenja način razmišljanja građana. 

"Ponosan sam što mogu biti na mjestu koje je prepoznalo značaj programa Kultura na ulice. Znamo da smo na pravom putu, i znamo da je je ovakav program jako bitan za sve općine na području Kantona Sarajevo. Ovakav program ne mijenja samo društvo i kulturu Sarajeva, to je projekat koji se mora probiti među sve građane, da bi lakše prepoznali značaj i ulogu kulture. Program će trajati do kraja septembra.

Imamo jedan ozbiljan korak ka naprijed, i veoma mi je drago da mediji prate ovakve događaje, što govori o tome da je Vlada KS i NPS doživjelo da grad kroz ovaj projekat uživa i prima dobre kritike i sUgestije. Samim tim potezom, i nas tjerate da ulažemo dodatno u ovakve događaje i projekte koji će Sarajevo činiti jednim prelijepim čeličnim gradom, zaključio je Magoda. 

Evropsko Sarajevo

Direktor turističke zajednice KS, Haris Fazlagić, u potpunosti podržava značaj i ulogu ovog programa koja je jako važna za Sarajevo. 

"Kao što je već ranije poznato, Turistička zajednica Kantona Sarajevo već drugu godinu za redom prati ovaj projekat i manifestaciju, i nastavit ćemo u budućnosti s tim. To je nešto što se uklapa u našu misiju, viziju i strategiju. Kultura na ulice je program koji čini Evropsko Sarajevo, Sarajevo kao grad ljubavi, grad kulture i sporta. To je nešto čemu mi težimo, i sa stanovišta Turističke zajednice bitno je da se stalno u Sarajevu nešto događa, pa čak i na ulicama grada, kazao je Fazlagić. 

Rođendan Sarajevske filharmonije 

Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije za kraj je potvrdio od kolikog je značaja ovakva manifestacija, te da građane čekaju brojna iznenađenja. 

"Kao jedan od osnovnih stubova kulture u zemlji i gradu - Sarajevska filharminija će se priključiti ove godine u projektu Kultura na ulice i trudit ćemo se da izvedemo što više uspješnih projekata. Dat ćemo sve od sebe, nastojat ćemo izvesti i koncerte opernih aria, zajedno sa solistima iz pozorišta. Tu je i OFF program, i program filmske muzike na otvornom, a za kraj augusta se sprema i još jedan OFF program kao iznenađenje. Ono što je naglasio direktor Mustafić o pretvaranju trgova na glavne stubove kulture je jako bitno, ali pored toga ću istaći kako s ove godine obilježava i 100. godina Sarajevske filharmonije, naš rođendan, dolaskom jednog jedinog Riccarda Mutija.

Na trgu Susan Sontag ćemo pripremiti jedan veliki screeen i tonsku realizaciju za svu našu publiku i građane. Građani koji ne budu i prilici da kupe kartu, imat će priliku da koncert prate s trga. Nastavit ćemo držati kulturu na ulicama, i činit ćemo sve što je u našoj moći da to i održimo, dodao je Tuce. 

Premijera baletne predstave "Giselle" na sceni NPS: "Najizvođeniji romantični balet na svijetu"

Premijera baletne predstave "Giselle" na sceni NPS: "Najizvođeniji romantični balet na svijetu"

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Cilj projekta "Kultura na ulice" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije