U nedjelju u Pozorištu mladih: Najstariji jevrejski mjuzikl u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
U nedjelju u Pozorištu mladih:  Najstariji jevrejski mjuzikl u Sarajevu
Muzej Sarajevo / Izložbeni predmeti u muzeju

U Pozorištu mladih Sarajevo, u nedjelju, 27. maja u 20 sati, bit će izveden jevrejski mjuzikl “Josef i njegova braća” (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik).

Ovaj najstariji jevrejski mjuzikl baziran je na priči o Josefu, a u Sarajevu će se održati povodom obilježavanja Internacionalnog dana ladina i sefardske kulture.

U predstavi učestvuju hor Braća Baruh, sefardska muzička grupa Shira U’tfila, te glumci Vanja Ejdus i Mladen Andrejević.

Dramatizaciju i režiju je uradio Stefan Sablić, a prevod s ladina Drita Tutunović. Kompozitori su, osim Sablića, Nenad V. Khan (“Esclaviko” i “Ande hay rozas I flores”), Aleksandar Simić (finale).

Narator u predstavi je Vanja Ejdus, a Jakov - Mladen Andrejević.

Kako je najavljeno, ideja za ponovnu inscenaciju ovog djela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. stoljeća u Istanbulu.

Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i vjerovatno prvi ikada napisan.

Projekt su podržali Savez jevrejskih opština Srbije, Jevrejska opština Beograd, Jevrejska opština Sarajevo, JDC, Pozorište mladih Sarajevo i jevrejski Centar za kulturu i umjetnost.

Ulaz na sarajevsku predstavu je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije