Izložba: Svjedočite fotografijama o životu i otporu

Radiosarajevo.ba
Izložba: Svjedočite fotografijama o životu i otporu

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) poziva sve zainteresirane  da prošetaju ulicom Brodac u Sarajevu od broja 4 i 6, gdje će ih čekati sjajne fotografije Milomira Kovačevića - Strašnog.

YIHR BiH navodi da je početkom devedesetih godina Kovačević svjedočio dubokim društvenim promjenama u zemlji: odumiranju jednog sistema -epohe komunizma i stvaranju novog. U tom periodu nastaju serije posvećene prvim demokratskim izborima, stranačkim mitinzima, stvaranju novih partija, nove vlasti, mirovnim manifestacijama...

Paralelno - Strašni bilježi i svakodnevni i kulturni, politički, sportski život grada. Početkom 1992. godine, on prati izbliza sve ono po čemu će Sarajevo tragično biti poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o život opokoljenog grada iznutra.

Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je da stvori, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

Inicijativa mladih ovom akcijom podsjeća da scene koje su uhvaćene objektivom Strašnog u gradu Sarajevu nisu stvar prošlosti. Prizori djece u redu za komad kruha, prizori djece iza bodljikavih žica su prizori svakodnevnice ljudi koji se trenutno nalaze, žive i preživljavaju na balkanskoj ruti.

Inicijativa mladih poziva sve ljude dobre volje koji žele da pomognu volonterima i volonterkama koji rade na terenu da se jave na grupu Souls of Sarajevo i dobiju informacije na koji način mogu pomoći izbjeglicama i migrantima koji se trenutno nalaze na području Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije