Sarajevo od danas centar Evropske teatarske umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Sarajevo od danas centar Evropske teatarske umjetnosti
Svečano otvaranje Generalne skupštine Evropske teatarske konvencije održano je sinoć u sarajevskoj Vijećnici.

U ovim danima više od 50 teatarskih profesionalaca i profesionalki iz najvišeg ranga koji predstavljaju 20 renomiranih evropskih nacionalnih teatara i kulturnih institucija, imat će priliku slušati predavanja iz oblasti kulture, književnosti i digitalne tehnologije.

Suorganizator ovog veoma značajnog kulturnog događaja koji je Sarajevo stavio u centar evropske kulturne scene je Internacionalni teatarski festival MESS, čije će predstave gosti i gošće te učesnici i učesnice moći gledati u naredna dva dana.

“Veliko mi je zadovoljstvo što se Generalna skupština ETC-a održava u okviru 56. Festivala MESS. Mi se nadamo da ćemo u naredna tri dana doći do ideja za neke konkretne projekte jer smatramo da su problemi sa kojima se suočavamo ovdje i svjetski relevantni. Krvavo 20. stoljeće je počelo i završilo u Sarajevu upravo paljenjem građevine u kojoj se nalazimo, pred svima nama je odgovornost da Evropu 21. stoljeća učinimo boljim mjestom za sve nas“, istakao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković.

Zahvaljujući se na gostoprimstvu, predsjednica Evropske teatarske konvencije, Dubravka Vrgoč, rekla je da članovi i članice ETC-a osjećaju veliku čast što se nalaze u Sarajevu.

“Uzimajući u obzir da smo se ovdje sastali kako bismo propitali koje priče danas imaju svoj kredibilitet i kakav teatar može mijenjati svijet, onda mi se zaista čini da je Sarajevo idealno mjesto za početak takve teatarske priče. Nadam se da ćemo u narednim danima postaviti mnoga važna pitanja kako nama, tako i drugima, i nadam se da ćemo dobiti neke odgovore koji će se proširiti svijetom“, navela je Vrgoč, te dodala da su lične i društvene priče grada Sarajeva veoma bitne za za ostatak svijeta.

Reditelj i izvršni producent Festivala MESS, Dino Mustafić, naglasio je da je Sarajevo grad koji želi podijeliti svoje strepnje za svijet u kojem živimo i koji ćemo živjeti u budućnosti.

“Neke predstave koje ćete vidjeti u toku vašeg boravka će vrlo radikalno govoriti o našoj stvarnosti. Posebno je značajno što ćete vidjeti recentnu balkansku pozorišnu scenu i nadam se da ćemo u pravom svjetlu prikazati koliko su ovo područje i regija vrlo interesatnan izvor reditelja, pisaca, glumaca i umjetnika“, rekao je Mustafić i tako najavio današnje otvaranje MESS Marketa koji će u naredna dva dana gostima i gošćama Evropske teatarske konvencije predstaviti najbolje od domaćeg i regionalnog teatra.

 

Evropska teatarske konvencija (ETC) osnovana u Parizu 1988. godine je mreža evropskih nacionalnih teatara koju čine 40 teatara članova iz 20 zemalja, 8.000.000 ljubitelja teatra, više od 11.000 budžetskih korisnika zaposlenih u narodnim teatrima, hiljade umjetnika i 16.000 predstava i javnih događaja koji se održavaju svake godine.

ETC promoviše evropski teatar kao vitalnu društvenu platformu za dijalog, demokratiju i interakciju te se uključuje u današnju raznoliku publiku i društva u tranziciji.

ETC potiče društveni angažman, inkluziju teatra koji donose europsko kulturološko, jezičko i društveno nasljeđe svim publikama i zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije