Izložba "Lično" Velije Hasanbegovića u Ars Aeviju: Ratne traume heroja mira

Fena
Izložba "Lično" Velije Hasanbegovića u Ars Aeviju: Ratne traume heroja mira
Foto: Fena / Izložba "Lično" u Ars Aeviju
Izložba portreta "Lično" sarajevskog fotografa Velije Hasanbegovića, postavljena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, a njeno zvanično otvaranje bit će upriličeno u ponedjeljak, 7. maja u sklopu Modula memorije Festivala MESS.

Postavka, nastala u okviru projekta 'PRO-Budućnost', sadrži 21 portret žrtava minulog rata u crno-bijeloj tehnici na velikom formatu i 'donosi' priču o ljudima koji su se suočili s traumama u ratu, a, u međuvremenu, postali heroji mira.

Uz portrete se nalazi i kratka lična poruka svakog od njih, svjedočeći vrijednosti mira, dijaloga, međusobnog uvažavanja i razumjevanja, a suprotstavljajući se mržnji, manipulaciji i predrasudama.

Kako je Feni kazao direktor Festivala MESS i umjetnički direktor programa Modula memorije Nihad Kreševljaković, izložba „Lično“ korespondira s temeljnim opredjeljenjem i fokusom Modula memorije te svjedoči o ljudima koji su uspjeli preživjeti i prevladati teška ratna iskustva i suočiti se s vlastitim traumama, istovremeno, promovirajući dijalog, saradnju i značaj slobode i života u miru.

"Iza ovih portreta stoje snažne ličnosti koje trebaju biti primjer svima nama. Nažalost, naše društvo se sporo, ili nikako suočava s prošlošću, a što je, definitivno, prvi korak ka izgradnji ljepše i prosperitetnije budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika", kazao je Kreševljaković, potcrtavajući važnost komunikacije i otvaranja jednih prema drugima.

Dodao je da je u fokusu Modula memorije sudbina 'običnih' ljudi, koji su u pravilu prve žrtve različitih interesa, retrogradnih politika i manipulacija, te, nerijetko, i otvorenih ratnih sukoba.

Kako je najavljeno, u ponedjeljak će prilikom zvaničnog otvaranja izložbe biti upriličeno javno govorenje žrtava rata – heroja mira o stradanjima koja su prošli tokom rata u Bosni i Hercegovini, a ta će iskustva s prisutnima podijeliti - Amir Omerspahić iz Sarajeva, Janko Samouković iz Višegrada, Krešo Primorac iz Mostara...

Predstavnici udruženja žrtava rata iz BiH su, u ime svojih organizacija i 30 javnih govornika projekta PRO-Budućnost, krajem aprila potpisali Platformu za mir, uz poruku da su spremni i voljni da zagovaraju procese u funkciji izgradnje i jačanja povjerenja, mira i boljeg društva i to putem konkretnih akcija i djela.

"Lično" je premijerno bila postavljena u Historijskom muzeju BiH, a nakon toga i u Međunarodnom univerzitetu Sarajevo (IUS), te u okviru Ljetnog instituta za mir (SIP) održanog u Sarajevu, koji je ugostio učesnike iz više od 20 zemalja svijeta, te u Domu kulture Jajce.

Izložba je podržana kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije