Najbolje tate u BiH ovjekovječene na fotografijama #BHtate

Fena
Najbolje tate u BiH ovjekovječene na fotografijama #BHtate
Izložba fotografija #BHtate otvorena je večeras u organizaciji Ambasade Švedske.

Izložbu je otvorio ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg ističući da je nastala kao nastavak izložbe fotografija autora Johana Bävmana pod nazivom "Očevi u Švedskoj", koja prikazuje očeve koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama.

"Švedska čvrsto vjeruje u rodnu ravnopravnost koja zahtjeva angažman od strane muškaraca, očeva, kako bismo stvorili bolje društvo i bolje uvjete za porodicu, uključujući i one ekonomske", rekao je Hagelberg.

Dodao je da očevi u Švedskoj mogu imati tu ulogu jer je sistem velikodušan kad je u pitanju roditeljski dopust za očeve i oni u prosjeku ostaju kući sa suprugama i djecom tri do četiri mjeseca, što je mnogo manje nego što ostaju majke ali mnogo više nego što su mogli prije 40 godina.

"Ovim bismo željeli inspirisati bh. muškarce, žene i političare jer, iako svaka zemlje odlučuje o svojoj budućnosti, mi u Švedskoj zaista vjerujemo u ovaj koncept i želimo ga predstaviti ovdje", naveo je Hagelberg.

Inicijativa #BHtate pokrenuta je kao Facebook kampanja koja je imala za cilj da pozove sve očeve u BiH da pošalju jednu ili više fotografija koje prikazuju kako oni provode vrijeme sa svojom djecom.

Na Facebook je stiglo više od 90 fotografija od očeva iz svih dijelova BiH, 15 najboljih su izložene, a tri najbolje fotografije bit će nagrađene.

Izložbu otvorenu u centru Mikser,  organizirala Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s organizacijama CARE International Balkan i Infohouse, te Švedskim institutom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije