Otvorena izložba fotografija "Bosnom, kroz vrijeme": Pejzaži iz cijele BiH

AA
Otvorena izložba fotografija "Bosnom, kroz vrijeme": Pejzaži iz cijele BiH
U Maloj galeriji sv. Ante u Sarajevu, u ponedjeljak, navečer je otvorena izložba fotografija ”Bosnom, kroz vrijeme”, autora fra Marijana Karaule.

Karaula je tom prilikom istakao kako je izložba priređena u povodu 40. godišnjice njegovog bavljenja fotografijom.

"Inače sam se blizu 30 godina bavio novinarstvom, i ne samo da sam pisao neke tekstove, ja sam svoje tekstove ilustrirao fotografijama. Nije to slučajno. Kroz 40 godina sam napravio jako veliki broj fotografija. Ali kroz to vrijeme radeći kao novinar i urednik snimao sam uglavnom fotografije, dokumentarne fotografije, koje su bile potrebne za određeni tekst", rekao je Karaula.

Naglasio je kako je tokom karijere uradio veliki broj pejzaža diljem BiH.

"Paralelno sam radio i pejzaže. Privlačili su me krajolici Bosne za koje mislim da su prekrasni u svako godišnje doba. Imam jako veliki broj pejzaža i nije bilo teško napraviti ove pejzaže. Pokazuju svo prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine, a to sam i želio uraditi i to je jedan od motiva zašto je priređena ova izložba. Možda nekada nismo ni svjesni koliko bogatstvo imamo u BiH. Možda netko ne vidi, ne primjećuje, nema smisla da vidi, drugi ne žele vidjeti. I upravo motiv ove izložbe je da se tim ljudima, koji možda nisu vidjeli kakva je ta naša Bosna, da vide kakve mi sve krajeve imamo", kazao je autor izložbe.

Ovo je njegova četvrta samostalna izložba, a izložbu fotografija ”Bosnom, kroz vrijeme” u narednom periodu planira održati i u rodnom Livnu.

Otvaranju izložbe, koja se sastoji od 40 fotografija, prisustvovao je veliki broj uglednih ličnosti iz kulturnog i javnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao i veliki broj građana.

Izložba fotografija "Bosnom kroz vrijeme", koja se održava u organizaciji Matice hrvatske iz Sarajeva, bit će otvorena sve do narednog ponedjeljka.

Fra Marijan Karaula rođen je 1954. godine u Ljubunčiću, općina Livno. Filozofsko-teološki studij pohađao je u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1982. godine. Surađivao je u đačkom listu "Novi cvijet", zatim u listu "Naša ognjišta", "Kani" i "Svjetlo riječi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije