Poznati bh. fotograf Ziyah Gafić otvara četvrti dan sajma "Knjiga u nišama"

Radiosarajevo.ba
Poznati bh. fotograf Ziyah Gafić otvara četvrti dan sajma "Knjiga u nišama"
Razgovorom sa poznatim bh. fotografom Ziyahom Gafićem o bitnosti fotografije u procesu nastanka jedne knjige, u utorak, 28. novembra u 10 sati i 30 minuta započet će četvrti dan prvog Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine "Knjige u nišama".

Gafić, koji od 1999. godine putuje svijetom i dokumentira velika događanja u više od četrdeset zemalja, svoje radove redovno objavljuje u svjetski priznatim publikacijama kao što su Amica, La Repubblica, Time, Tank, Telegraph Magazine, Newsweek i L’Espresso. Ostatak sajamskog dana, rezervisan je za promocije knjiga izdavačkih kuća Synopsis, Connectum i Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH.

Sajam se održava u BKC-u u Sarajevu.

Prva promocija zakazana je za 13 sati i 30 minuta kada će Marko Karamatić, Ivan Lovrenović i Ivan Anđelić predstaviti knjigu “Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine“, koja je prva nacionalna (hrvatska) enciklopedija na ovim prostorima. Enciklopedija obuhvata institucije, događaje i prostore te osobe koje su dale doprinos u kulturi, nauci, umjetnosti i sportu, a njenom nastanku doprinijela su 182 znanstvenika većinom iz BiH. Naslov sadrži 712 stranica te 802 fotografije i 38 specijalno rađenih geografskih i historijskih karata.

U 15 sati, Vahid Duraković i Asmir Kujović predstavit će roman “Kletva“. “Duraković u oštrim satiričnim tonovima slika vlast ogrezlu u korupciji, kao i servilnost, licemjerstvo, surovost i bezobzirnost običnih ljudi iz provincijskog miljea“, dio je onoga što je u recenziji knjige napisao Asmir Kujović.

U 16 sati i 30 minuta Narcis Saračević, Edin Pobrić, Sulejman Bosto i moderatorica, prof. dr. Marina Katnić-Bakaršić, govorit će o veoma interesantnoj temi, a ujedno i knjizi, “Internet književnost: Književni tekstovi u hipermedijalnom svijetu“.

Zavjesu na četvrti sajamski dan spustit će promocija knjige “Ulazeći u Varcar“, autora Ivana Lovrenovića. Knjigom “Ulazeći u Varcar“ Lovrenović proširuje i produbljuje krugove svojih opsesija i svojih literarnih putovanja do neslućenih dubina, a ova je knjiga i roman i poema i briljantan esej. Promocija ovog naslova o kojem će pored autora govoriti i bh. književnik i novinar, Elvedin Nezirović, počet će u 18 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije