U Kinu Meeting Point počeli Dani brazilskog filma

0
Fena
U Kinu Meeting Point počeli Dani brazilskog filma
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Počeli Dani brazilskog filma u Meeting Pointu

Projekcijom filma "Bacurau", u režiji Klebera Mendonça Filha i Juliana Dornellea, večeras u Kinu Meeting Point počeli su Dani brazilskog filma u organizaciji Ambasade Brazila u BiH.

Uz besplatan uzlaz, publika će do 13. marta imati priliku pogledati četiri brazilska filma u terminima u 17.30 sati i u 20.30 sati.

Otpravnik poslova u Ambasadi Brazila u BiH José Eduardo Girualdo je obraćajući se publici prije počeka projekcije, kazao da su Dane organizirali kako bi publici u Sarajevu približili nova filmska ostvarenja.

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

"Prepoznali smo Sarajevo kao evropsku prijestolnicu filma i zato smo odlučili Sarajlijama pokazati brazilske filmove koje publika nema mogućnost da pogleda u kinima. Želimo pokazati brazilsku realnost koja je dosta drugačija od bh. realnosti", naglasio je.

Počeli Dani brazilskog filma u Meeting Pointu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Počeli Dani brazilskog filma u Meeting Pointu

Također je zahvalio Kinu Meeting Point zbog anagažmana da organiziraju tu manifetaciju.

Istakao je da se radi o jako dobra četiri filma koji dolaze iz sjeveroistočne regije Brazila, koja ima karakterističnu kulturu.

Na programu su i višestruko nagrađivani filmovi “Aquarius” Klebera Mendonçe Filhe, “Bacurau” u režiji Klebera Mendonçe Filha i Juliana Dornellesa, “Kafa s cimetom” Glende Nicácio i Aryja Rose i “Pacarrete” u režiji Allana Debertona.

Film “Bacurau” je, između ostalih, i dobitnik Nagrade žirija festivala u Cannesu. Bacurau, mali grad u brazilskom sertãu, oplakuje gubitak svoje najstarije stanovnice, Carmelite. Uskoro njegovi stanovnici primjećuju da je njihova zajednica izbrisana s većine mapa, a signal na telefonu nestaje. U glavnim ulogama graju: Barbara Colen, Sonia Braga i Udo Kier.

Film “Aquarius”, čiju režiju potpisuje Kleber Mendonça Filho je na programu u petak, 11. marta i u nedjelju 13. marta u 17.30 sati. Film prati Claru, 65-godišnju udovicu i muzičku kritičarku u penziji. Ona je posljednja stanovnica Aquariusa, dvospratnice izgrađene 1940-ih, u priobalnom mjestu za višu klasu, Avenida Boa Viagem, Recife. Sve susjedne stanove već je kupila kompanija koja ima druge planove za tu parcelu. Clara se upušta u hladni rat s kompanijom, a sukob je mističan, zastrašujući i stresan. U glavnim ulogama: Sonia Braga, Irandhir Santos, Humberto Carrão.

Počeli Dani brazilskog filma u Meeting Pointu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Počeli Dani brazilskog filma u Meeting Pointu

U četvrtak, 10. i u subotu, 12. marta u 20.30 sati posjetioci mogu pogledati film “Pacarrete” režisera Allana Debertona. Radnja filma se događa u Russasu, gradiću u sjeveroistočnom Brazilu, koji je dom Pacarrete, ekscentrične nastavnice plesa u penziji. Pacaretta sanja da dobije veliku priliku i bude zvijezda u plesnom spektaklu koji će vidjeti cijeli grad. Blizu je ispunjenja svog sna, ali mora savladati nekoliko prepreka na tom putu. U glavnim ulogama: Marcelia Cartaxo, João Miguel, Zezita Matos.

“Kafa s cimetom”, nagrađivani debitantski film Glende Nicácio i Aryja Rose, na programu je u petak, 11. i u nedjelju, 13. marta u 20.30 sati. U filmu koji odiše entuzijazmom i odvažnošću, autori intimno obrađuju osjetljive teme kao što su tuga, homofobija, žudnja, obožavanje predaka i transformacija. Violeta živi u blisko povezanoj zajednici u Bahiji, Brazil. Ona se bori sa vlastitom boli i gubitkom, ali nije jedina: tu je i baka koja potpuno zavisi od tuđe njege, žena koja očajnički traži ljubav, mladi doktor kojeg je - nakon 20 godina - napustila njegova velika ljubav i Margarida koja tuguje sama i u tišini. U glavnim ulogama: Valdinéia Soriano, Aline Brunne, Babu Santana.

Ulaz na Dane brazilskog filma je besplatan, a ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije na ulazu u kino Meeting Point.

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije