U Italiji još jedno sjećanje na genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
U Italiji još jedno sjećanje na genocid u Srebrenici
Foto: Luca D'agostino / Haris Pašović je direktor Mittalfesta

U Italiji će se, nakon svjetske premijere filma "Quo Vadis, Aida"  u Veneziji bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić, održati još jedno sjećanje na genocid u Srebrenici kroz sada već legendarnu predstavu "Srebrenica", autorice i glumice Roberte Baigiarelli.

Naime, u malom italijanskom gradu Cividale del Friuli, počinje veliki evropski događajem.

To je historijsko izdanje Mittelfesta koji se pridružuje manjem broju europskih festivala koji se održavaju u uslovima pandemije, sa mjerama zaštite.

“Neki od najboljih umjetnika iz regona Friuli Venezia Giulia, iz Italije i Europe izvest će 25 izvanrednih umjetničkih programa (predstave, koncerti, ples). Publika Mittelfesta već zna protokole prevencije. Zahvaljujem se gradu Cividale del Friuli; regionu FVG; umjetnicima; vrijednom osoblju Mittelfesta, Upravnom odboru (Board of Directors) i Predsjedniku Roberto Corciulo na njihovoj posvećenosti, znanju i smjelosti da se upustimo u ovaj povjesni kulturni pothvat“, ističe direktor Festivala, bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović.

Haris Pašović je direktor Mittalfesta - undefined

Foto: Privatni album: Haris Pašović je direktor Mittalfesta

Naš ugledni umjetnik nakon svega kaže: "Živjela živa umjetnost!"

Festival otvara svjetska premijera predstave "Treći rajh" autora i reditelja Romea Castelluccija, jednog od najvećih umjetnika današnjice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije