Povodom jubileja ZAVNOBIH-a: Otvorena multimedijalna izložba "Historija vrline"

Anadolija
Povodom jubileja ZAVNOBIH-a: Otvorena multimedijalna izložba "Historija vrline"
Foto: AA / multimedijalna izložba Historija vrline u sklopu programa obilježavanja 75. godišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Koreografskim performansom Amile Terzimehić nastalim u saradnji s umjetnicama Enom Kurtalić, Bojanom Vidosavljević i Eminom Omerović, sinoć je u Historijskom muzeju BiH zvanično otvorena multimedijalna izložba Historija vrline u sklopu programa obilježavanja 75. godišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. 

Mjesec muzeja / Historijski muzej vas poziva na izložbu povodom jubileja ZAVNOBIH-a

Izložba koja sadrži oko 1.000 fotografija pretežno iz arhiva Historijskog muzeja BiH, u šest tematskih cjelina prikazuje važne historijske događaje i ličnosti u periodu od 1942. do 1945. godine, biće otvorena svakog dana do 1. decembra od 9 do 19 sati.

"Kroz ono što je na izložbi prikazano, teče priča o historijskom događaju koji je odredio sudbinu BiH, njeno obnavljanje i održavanje državnosti", istakao je na otvaranju izložbe Raif Dizdarević, predsjednik Odbora za obilježavanje 75. godišnjice ZAVNOBiH.

Kustosica izložbe Lejla Hodžić pozvala je građane da posjete postavku u Historijskom muzeju BiH.

"Pozivamo građane i građanke da praznik obilježe i posjetom ovoj izložbi te tako odaju počast ljudima koji su se borili za slobodu i suživot svih narodna na ovim prostorima", rekla je Hodžić.

Koncept izložbe kreiran je oko parole s letka iz četrdesetih godina prošlog vijeka: "U očuvanju spomenika prošlosti - ogleda se stepen kulture jednog naroda".

Poseban dio izložbe je skulptura "Ustanak", autora Nandora Glida iz 1966. godine koja je nakon 30 godina ponovo izložena.

Centralna manifestacija obilježavanja 75 godina prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a biće održana u nedjelju, 25. novembra u sarajevskoj Vijećnici u 20 sati. 

25. novembar / Vijećnica u nedjelju u znaku ZAVNOBIH-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije