U galeriji Zvono otvorena izložba Osmana Ome Arslanagića 'Izum samoće'

0
Radiosarajevo.ba
U galeriji Zvono otvorena izložba Osmana Ome Arslanagića 'Izum samoće'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izložba Osmana Ome Arslanagića

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizator je izložbe „Izum samoće“ autora Osmana Ome Arslanagića

Izložba se može pogledati u galeriji Zvono, od ponedjeljka 23. 11. do 14. decembra 2020, od 19:30 do 23:00 sati. 

Nakon iznimno uspješne četiri izložbene postavke u Zvonu u okviru ciklusa „Znakovi pored puta“ Osmana Arslanagića na kojima su bili predstavljeni nesvakidašnji objekti nastali od predmeta koje je odbacilo more ili su se u prirodi našli zahvaljujući ljudskom nemaru, autor nastavlja sličan pristup, ovoga puta povratkom čistom slikarstvu istom metodom.

Naplavine i odbačene stvari dovodi u prepoznatljiv asocijativan oblik i formu u slici gdje prepoznajemo ostrva, čemprese, mediteranski pejzaž… objedinjen prepoznatljivim autorskim rukopisom u kojem primjećujemo, kako iz naslova tako i iz samih radova odgovor na ukupnu situaciju u kojoj se nalazimo i samoću kao kolektivnu nužnost koja nam traje mjesecima. Sam naslov „posuđen“ je iz romana Paula Austera za koji je svojevremeno Osman Arslanagić radio naslovnicu.

Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska i profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska). Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije dvije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Študgartu, Londonu,Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije