Na Novogodišnjem koncertu u Beču prvi put nastupio Hor bečkih djevojčica

0
Radiosarajevo.ba
Na Novogodišnjem koncertu u Beču prvi put nastupio Hor bečkih djevojčica
Foto: Printscreen / Bečka filhrmonija i Hor bečkih dječaka i djevojčica

U zlatnoj dvorani Musikverein u Beču i ovog prvog januara održan je tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije. 

Ovaj put, za dirigentskim pultom našao se maestro Franz Welser-Möst kojem je ovo treći put da diriguje novogodišnjim koncertom. Ovog dirigenta Sarajlije su imale priliku slušati i uživo 2014. godine kada je dirigovao svečanim koncertom kojim je u Vijećnici obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. 

Na prestižnom događaju, čija tradicija seže u 1939. godinu, obično se izvode djela austrijske muzičke porodice Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss i Eduard Strauss), kao i drugih austrijskih kompozitora 19. stoljeća. Ulaznice za koncert rasprodaju se godinama unaprijed putem lutrije, s obzirom da je za ovaj koncert uvijek izniman interes publike iz cijelog svijeta. 

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Ova godina bit će upamćena i po tome što je na koncertu prvi put, uz Hor bečkih dječaka, nastupio i Hor bečkih djevojčica. Zajedno su izveli kompoziciju "Heiterer Muth" Josefa Straussa.

Uz orkestar Bečke filharmonije, publika širom svijeta imala je priliku gledati i baletske tačke, kao i muzički film u pauzi koncerta, koji je ove godine bio posvećen Svjetskoj izložbi koja je u Beču održana 1873.

I ovaj put, koncert je završen biserima muzičke ostavštine porodice Strauss - valcerom "Na lijepom, plavom Dunavu" i maršom "Radetzky".  

Koncert je posredstvom Eurovizijske razmjene, u produkciji austrijskog ORF-a, prenošen u skoro stotinu zemalja širom svijeta

Posredstvom BHRT-a koncert se gledao i u našoj zemlji, a komentatorica koja nam je dočarala svečani događaj i ovaj put bila Maja Baralić Materne

Bečka filhrmonija  i Hor bečkih dječaka i djevojčica
Foto: Printscreen: Bečka filhrmonija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije