Bečka filharmonija: Novogodišnji koncert u duhu COVID vremena

Radiosarajevo.ba
Bečka filharmonija: Novogodišnji koncert u duhu COVID vremena
oficijelna fotografija / Dirigent Ricardo Mutti

Godina nade za cijelu planetu i ovog prvog januara započet će uz tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije. Ali kako je najavljeno iz ovog najpoznatijeg orkestra na svijetu, koncert će, po mnogo čemu, biti drugačiji. 

Iako je COVID-19 stopirao mnoga kulturna dešavanja širom svijeta, uprava Bečke filharmonije niti jednom nije dovela u pitanje održavanje ovog koncerta, samo je bilo pitanje forme.

U duhu pandemije i poštujući epidemiološke mjere, prvi put u historiji će Orkestar nastupiti pred praznom salom, ali pred milionskim TV auditorijem. Tako će se nastaviti tradicija darivanja vrhunske muzičke umjetnosti gledateljima i slušatlejima širom svijeta. 

A kako bi dali priliku publici i muzičarima da ostvare toliko neophodnu interakciju, organizatori su otvorili web platformu na koju su se zainteresirani mogli prijaviti kako bi u realnom vremenu aplaudirali umjetnicima. Prijavljeno je 7000 ljudi! 

Uposlenici austrijske radio-televizije pružiti gledaocima i slušaocima vrhunski ugođaj: prijenos se realizuje sa 14 kamera i 40-ak mikrofona u dvorani bečkog Muzikvereina. Projenos će, kao i ranijih godina, biti obogaćen ranije snimljenim baletnim tačkama. Koreografiju potpisuje Jose Carlos Martinez, a kostime je dizajnirao čuveni Christian Lacroix.

Koncertom će ravnati maestro Rikardo Mutti kojem je ovo šesti Novogodišnji koncert.

Kao i obično, slušat ćemo djela porodice Štraus i njihovih savremenika, ali i neke kompozicije koje ranije nismo imali priliku. 

Zanimljivo je i kako je tekao proces pripreme koncerta - svako jutro svi članovi orkestra podvrgnuti su testiranju na koronavirus, a ulaz u zgradu je dozvoljen isključivo s propusnicama. 

U Bosni i Hercegovini koncert će se moći pratiti na programu BHRT, s početkom u 11,15. Komentatorica koja će nam dočarati uzvišenu ljepotu ove muzičke tradicije je Maja Baralić Materne

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, već decenijama neizostavni je sadržaj 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije