Mozartov Requiem u posvetu žrtvama COVID-a na trgu Susan Sontag

Radiosarajevo.ba
Mozartov Requiem u posvetu žrtvama COVID-a na trgu Susan Sontag
Foto: Radiosarajevo.ba / Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta

Umjetnost ne miruje i ne spava, uprkos "novoj normalnosti" i mjerama koje zabranjuju okupljanja publike.

Dvadeset i šeste po redu, Sarajevske večeri muzike SVEM počele su u utorak vrhunskim koncertima koji su se pratli online a održali u realnom vremenu.

Sarajevska filharmonija izvela je 8. Beethovenovu simfoniju uz ravnanje maestre Samre Gulamović, iz prazne dvorane Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nakon toga, imali smo priliku čuti vjerne prijatelje SVEM-a, sjajnu violinisticu Alenu Baevu uz pijanistu Vadima Kholodenka, koji su svirali uživo iz Varšave.

SVEM je nastavljen koncertom izuzetnog i našeg trenutno najznačajnijeg gitarise Sanela Redžića

Svečano finale SVEM-a je večeras, a riječ je o koncertnom spektaklu u kojem su sudjelovati solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija pod ravnanjema Maestra ive Lipanovića.

U toku je izvedba čuvenog Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta, a događaj je režirao Dino Mustafić. Organizatori i izvođači ovim koncertom žele odati pijetet žrtvama COVID-a u našoj zmelji i cijelom svijetu.

"Kao građanin Sarajeva, ponosan sam što naš grad odaje poštu žrtvama opake bolesti. U ovim teškim vremenima umjetnici na različite načne, kroz različite formate nalaze put do publike. Mozartvob Requiem nije slučajno odabran za kraj SVEM-a. Ovo radimo u vanrednim okolnostima, u vremenu kada se postavlja nnogo pitanja, ali muzika može ponuditi neke odgovore",rekao je, najavljujući ga, Dino Mustafić.

Istakao je da Requiem nije samo misa za mrtve, već je u svom dramatičnom tonu muzika koja nas tjera u kontemnplaciju, koja može da nas raspoluči između onoga što su naši strahovi, zebnje i iščekivanja, a s druge strane nada i ljubav.

Uz mjere zabrane okupljanja, ide online na stranici maf.ba.

Ulaznice za online praćenje koncerta mogu se kupiti na prodajnim platformama kupikartu.ba i eKupon.ba, a za publiku iz dijaspore na oficijelnoj stranici festivala maf.ba.

U finansijskom smislu festival su podržali BH Telecom, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Ambasada SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije