Online / Počeo Treći AJB DOC filmski festival

11. 09. 2020. u 20:59:00 Al Jazeera

Shares: 0

Treće izdanje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u organizaciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, otvoreno je u petak navečer obraćanjem Ahmeda Mahfouza, direktora Al Jazeera Documentary Channela, koji je govorio o važnosti ovog festivala.

"Pred nama je veliki izazov, jer se borimo za opstanak uprkos pandemiji korona virusa. AJB DOC Festival održava se i ove godine zahvaljujući svim našim prijateljima i vama, našim gledaocima i publici. Očekuje nas još jedno uspješno izdanje festivala. Nadao sam se da ću i ove godine biti s vama, ali kao što znate imamo poteškoće s letovima. Siguran sam da ćete uživati u ovom festivalu i da će moje kolege s Al Jazeere Balkans, kao i obično, organizovati veoma uspješno izdanje festivala”, rekao je Mahfouz, ističući da je AJB DOC rođen kao veliki festival", kazao je Mahfouz, ističući da je AJB DOC rođen kao veliki festival.

Publici se obratio i Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, koji je istakao važnost održavanja kontinuiteta.

"Obraćam vam se s velikim zadovoljstvom i najavljujem Treći Al Jazeera Documentary Film Festival, koji se odvija pod specifičnim okolnostima, u kojim se nalaze sve djelatnosti, pa i ova filmska. Radi kontinuiteta, radi zadovoljstva i potrebe naših gledalaca, odlučili smo da i ovaj treći festival održimo, a naš hrabri i vrijedni tim je u teškim okolnostima izabrao filmove koji će, siguran sam, i ove godine održati nivo koji smo imali proteklih godina. Zato vas pozivam da sve naše filmove koji će biti online gledate i interesujete se za Treći AJB DOC Film Festival", rekao je Đođić.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, kazao je kako je pandemija korona virusa donijela neizvjesnost, zbog čega su u konačnici odlučili da festival u potpunosti bude održan online.

"Meni je svakako žao zbog toga, jer festival su fizičke projekcije, sastanci ljudi, komunikacija između autora i publike... Sve će nam to faliti i nadam se da ćem ose ubrzo vratiti tome, ali i ovako je ispalo kako treba", rekao je.

"Prednost festivala je u tome što sada možemo doći do mnogo većeg broja publike, a ovi filmovi to zaslužuju. I ove godine imamo odlične filmove domaćih i regionalnih autora, koji su rađeni u specifičnim uslovima, a spektakularni su, i koje je moguće pogledati od Australije do Amerike. Mislim da će to obilježiti ovaj festival koji će na kraju biti jako uspješan", dodao je Fočo.

Svjetskom premijerom filma Džemo, kojim mladi autori Lejla Kajić i Davorin Sekulić donose životnu priču stočara zaljubljenog u trčanje koji pomjera granice, otvoren je Treći AJB DOC Film Festival.

Četrdesetšestogodišnji Džemal Jašarević živi na selu i svakodnevno brine o deset krava, osiguravajući na taj način egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Njegov dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči više od 20 km. Na taj način održava kondiciju i sprema se za gradske i planinske utrke na kojima redovno pobjeđuje profesionalne atletičare i osvaja zlatne medalje. Osim izgleda i ponašanja, Džemu iz mase izdvaja činjenica da ne koriste društvene mreže i ne pojavljuje se u medijima. Kroz film saznajemo i detalje njegovog teškog života.

Drugi film koji će biti prikazan prvog dana festivala je Na liniji fronta njemačkog novinara i reditelja Marca Wiesea, koji će biti prikazan u Takmičarskoj selekciji.

Film će biti prikazan u 21:30 sati, a dostupan je za gledanje naredna dva dana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA