U subotu specijalna izvedba Mozartovog Requiema posvećena žrtvama COVID-a

Radiosarajevo.ba
U subotu specijalna izvedba Mozartovog Requiema posvećena žrtvama COVID-a
FOTO: NPS / Najavni plakat

Umjetnost ne miruje i ne spava, uprkos "novoj normalnosti" i  mjerama koje zabranjuju okupljanja publike. 

Dvadeset i šeste po redu, Sarajevske večeri muzike SVEM počele su u utorak vrhunskim koncertima koji su se pratli online a održali u realnom vremenu. Sarajevska filharmonija izvela je 8. Beethovenovu simfoniju uz ravnanje maestre Samre Gulamović, iz prazne dvorane Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nakon toga, imali smo priliku čuti vjerne prijatelje SVEM-a, sjajnu violinisticu Alenu Baevu uz pijanistu Vadima Kholodenka, koji su svirali uživo iz Varšave. 

SVEM se nastavlja večeras, koncertom izuzetnog i našeg trenutno najznačajnijeg gitarise Sanela Redžića. On će uživo iz Crkve sv. Nikolaja i Jakoba u Erfurtu (Njemačka) izvesti djela Bacha, de Falle i Weissa. 

Svečano finale SVEM-a zakazano je za subotu 12.09. a riječ je o koncertnom spektaklu u kojem će szudjelovati solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija pod ravnanjema Maestra ive Lipanovića. BIt će izveden čuveni Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta, a događaj će režirati Dino Mustafić. Organizatori i izvođači ovim koncertom žele odati pijetet žrtvama COVID-a u našoj zmelji i cijelom svijetu. 

"Kao građanin Sarajeva, ponosan sam što naš grad odaje poštu žrtvama opake bolesti. U ovim teškim vremenima umjetnici na različite načne, kroz različite formate nalaze put do publike. Mozartvob Requiem nije slučajno odabran za kraj SVEM-a. Ovo radimo u vanrednim okolnostima, u vremenu kada se postavlja nnogo pitanja, ali muzika može ponuditi neke odgovore. Requiem nije samo misa za mrtve,  već je u svom dramatičnom tonu muzika koja nas tjera u kontemnplaciju, koja može da nas raspoluči između onoga što su naši strahovi, zebnje i iščekivanja, a s druge strane nada i ljubav.

Koncert koji će se održati na Trgu Susan Sontag ispred  Narodnog pozorišta, a biti prikazan cijelom svijetu, biti jedan svojevrsni umjetnički izraz, poruka da će umjetnost sigurno, bez obzira na okolnosti, preživjeti, da je ona važna za društvo i da ćemo svjedičiti boljim i ljepšim vremenima" rekao je Dino Mustafić na današnjoj press konferenciji uoči događaja.

 Press konferencija za 26. SVEM - pod maskama - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba:  Press konferencija za 26. SVEM - pod maskama

Maestro Ivo Lipanović osvrnuo se na činjenicu da je isto ovo djelo, Mozartov Requiem, Sarajevska filharmonija izvela 1994. godine u porušenoj Vijećnici, kada je orkestrom dirigirao slavni Zubin Mehta, a ni tada ispred orkestra nije bilo publike.

"Meni je čast kao dirigentu da nastavim sa ovom tradicijom", pojasnio je Lipanović Na pitanje portala Radiosarajevo.ba kako u emotivnom smislu doživljava rad na događaju kojim će se odati pošta žrtvama COVID-a, Lipanović kaže da  ovo djelo ima poseban značaj za njega:

"Kada god dirigiram neko sakralno djelo posebno se unesem u to. Ako je čovjek religiozno osviješten to shvaća na jedan poseban način, s osjećajem za nešto što se duboko u djelu nalazi. Apsolutno imam empatiju i emocionalnu privrženost, kada dirigiram  Requiem. To je bilo i kada je moj veliki prijatelj maestro Šutej preminuo, i neposredno nakon što mi je otac preminuo, svaki put sam to doživljavao na jedan drugačiji način. I ovaj put kada je to za sve žrtve COVID-a, bolesti koja ne bira. Jednostavno, moramo se boriti i izboriti s time, naglasio je Lipanović.

Umjetnički direktor SVEM-a Ninoslav Verber istaknuo je da su, kako za publiku, tako i za izvođače, živi koncerti nezamjenjivi. Ipak na ovaj način pokušalo se dostići najviši umjentički standard. Koncerti se izvode online ali uživo, u realnom vremenu, a svi koji kupe ulaznicu imaju mogućnost odloženog gledanja u trajanju od mejsec dana. Svi sudionici su izrazili nadu da ćemo što prije imati mogućnost posjećivati koncerte uživo. 

Ulaznice za online praćenje koncerta mogu se kupiti na prodajnim platformama kupikartu.ba i  eKupon.ba, a za publiku iz dijaspore na oficijelnoj stranici festivala maf.ba 

U finansijskom smislu festival su podržali BH Telecom, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Ambasada SAD 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije