Slavlje vječne klasike: Bečka filharmonija obilježava 175. rođendan

Radiosarajevo.ba
Slavlje vječne klasike: Bečka filharmonija obilježava 175. rođendan
Bečka filharmonija ove godine slavi 175 godina postojanja, a u istoj godini 1842. osnovana je i njujorška. Zajednički jubilej bio je povod za organizovanje zajedničke izložbe dva orkestra pod nazivom „2 x 175 godina filharmoničara: Beč i New York".

Izložba je najprije predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku, a trenutno se može pogledati do 14. januara 2018. godine u muzeju „Kuća muzike" (Haus der Musik) u Beču. Ulaz je slobodan za sve posjetioce, piše EUROCOMM-PR.

Arhivska dokumenta prikazuju istorijske vrhunce, zajedničke odlike i razlike dva orkestra koji se ubrajaju u najstarije ansamble u svijetu. Posjetioci imaju priliku da saznaju nešto više o kompozitorima koji su radili sa oba orkestra, Johannesu Brahmsu, Antonu Bruckneru i Gustavu Mahleru.

Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima Artura Toscaninia, Leonarda Bernsteina i Zubina Mehte. Poseban fokus stavljen je na uticaj nacionalsocijalizma na Bečku i njujoršku filharmoniju.

U „Kući muzike“ smješten je i muzej Bečke filharmonije sa stalnom postavkom o istoriji orkestra. Otto Nicolai je živio u kući, u kojoj se sada nalazi muzej, u vrijeme kada je osnovao orkestar. Među eksponatima nalaze se između ostalog osnivački akt Bečke filharmonije i program prvog koncerta od 28. marta 1842. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije