Tuga, ljutnja i mašta: U SARTR-u izvedena predstava 'Alice u krevetu', po tekstu Susan Sontag

0
Radiosarajevo.ba
Tuga, ljutnja i mašta: U SARTR-u izvedena predstava 'Alice u krevetu', po tekstu Susan Sontag
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izvedena predstava 'Alice u krevetu'

Večeras, 1. oktobra, u sklopu 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u sarajevskom SARTR-u, izvedena je predstava Alice u krevetu, nastala po tekstu Susan Sontag.

"Proslavljajući jubilej Susan Sontag, Festival MESS i Maladype Teatar predstavljaju Alice u krevetu u SARTR-u Sarajevo", najavljeno je ranije iz Festivala.

Drama, koja je ove godine bila festivalska premijera, za koju je Sontag rekla da odražava "tugu, ljutnju i maštu", spaja Alice James sa Carrollovom Alice. U režiji Zoltána Balázsa, predstava je dinamična posveta Sontaginim humanitarnim naporima u Bosni i Hercegovini i njenom nepokolebljivom vjerovanju u jednakost.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Produkcija će također biti predstavljena na Budimpeštanskom proljetnom festivalu 2024.

U periodu od 30. septembra do 8. oktobra, na pozornicama Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra, Kamernog teatra 55 i Pozorišta mladih Sarajevo bit će izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta. Ovogodišnje izdanje festivala stavlja akcenat na aktuelna društvena dešavanja, kritički govori o svim negativnim posljedicama za društvo i jasno artikuliše svoj stav da umjetnost uvijek mora biti glas razuma u svijetu u kojem živimo. 

Festival je otvorila predstava Caligula (Nacionalni akademski dramski teatar "Ivan Franko" Ukrajina), a publika će još moći gledati i predstave Chotto Desh (Akram Khan Company Ujedinjeno Kraljevstvo), Djeca (Narodno pozorište u Beogradu Srbija), Projekat Handke (Qendra Multimedia Kosovo), Ivanov (Narodno pozorište Sarajevo BiH), Noć sa Aleksom (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru BiH), Othello (OKT/Vilnius City Theatre Litvanija), Pod oba sunca (Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Crna Gora), T4. Ofelijin vrt (David Stöhr & ansambl Njemačka), Totovi (Sarajevski ratni teatar BiH), Wakatt (Faso Danse Théâtre Burkina Faso).

Izvedena predstava 'Alice u krevetu'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izvedena predstava 'Alice u krevetu'

Profesorica Marina Katnić Bakaršić iz BiH, producentkinja Jana Baskau iz Njemačke i spisateljica Ana Stojanoski iz Sjeverne Makedonije članice su žirija takmičarskog programa festivala koje će odlučivati ko će biti dobitnici "Zlatnih lovorovih vijenaca" za ovu godinu.

Realizatori Festivala MESS podsjećaju da je u Sarajevu pod opsadom realizirano 57 teatarskih premijera, više od 2.000 različitih teatarskih izvedbi i hiljade drugih umjetničkih programa. Kulturni otpor, kako je opisivano djelovanje bosanskohercegovačkih umjetnica i umjetnika, njihovo iskustvo te činjenica da je u takvim uvjetima osnovan i Sarajevski ratni teatar, fenomen je evropske kulture.

Inače, ulaznice za 63. Festival MESS su u prodaji putem sistema kupikartu.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije