U Sarajevu zvanično otvoren Mali MESS: Mališane očekuje bogat program narednih dana

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu zvanično otvoren Mali MESS: Mališane očekuje bogat program narednih dana
Foto: MESS / Mali MESS

Na trgu Jurislav Korenić ispred Pozorišta mladih, orkestar Pocoloco je zvanično otvorio novo izdanje Malog MESS-a performansom Pjeva mi se pjesma.

Dječiji osmjesi, radost i veselje prolamali su se ispred Pozorišta mladih, gdje su mališani svih generacija uživali u performansu. Pocoloco performans Pjeva mi se pjesma, danas će također biti izveden kod bine na Vilsonovom šetalištu sa početkom u 16 sati.

I ovogodišnji Mali MESS je posvećen inkluziji, gdje mališani kroz predstave na pravi način uče o uvažavanju svojih vršnjaka sa teškoćama u razvoju i djece sa invaliditetom. Inkluzivni teatar potiče empatiju i razbijanje predrasuda, a gledateljima pomaže da bolje razumiju životne izazove.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Pozorište mladih je postao prvi naš teatar prilagođen djeci sa teškoćama i osobama sa invaliditetom.

Već u nedjelju, 1. oktobra na repertoaru je predstava Ježeva kućica, rađena po tekstu Branka Ćopića, a u režiji i scenariju Dubravke Zrnčić-Kulenović. Bajka za van, još jedna predstava teatra Pocoloco iz Hrvatske, bit će odigrana u Velikom parku isti dan, u 13 i 15 sati.

Predstava Pale sam na svijetu, rediteljice Vere Pfaff biće odigrana u Servisnom centru udruženja "Dajte nam šansu". Ovogodišnji program Malog MESS-a donosi i rediteljsko i glumačko ostvarenje Selme Alispahić, predstavu Gidionov čvor, koja će biti tumačena i na znakovnom jeziku, a na repertoaru je 06. oktobra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Pogledajte program festivala Mali MESS: Apel za prava djece s poteškoćama

Pogledajte program festivala Mali MESS: Apel za prava djece s poteškoćama

Narednog dana, također u Pozorištu mladih, biće odigrana predstava Mala Frida koja dolazi iz Hrvatske, a koja je u režiji Anice Tomić. Veliko finale biće upriličeno 8. oktobra, zadnji dan Festivala, u Narodnom pozorištu u dnevnom i večernjem terminu, u 14 i 19:30, a u pitanju je predstava Chotto Desh, iz Velike Britanije, velikog koreografa Akram Khana. Podsjećamo da je ovaj performans poklon direkcije Festivala MESS svojoj publici i da su karte besplatne, te se mogu preuzeti u kancelariji J.U.MESS-a.

Ovogodišnji Mali MESS je ove godine posebno podržan i od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, Opština Centar i Opština Novo Sarajevo i JP BH Pošta.

Ulaznice za predstave u programu Mali MESS su i ove godine besplatne, a karte se mogu preuzeti u direkciji Festivala MESS, svakim danom u terminu od 11.00 do 19.00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije