Dramadžiluk je novi program u sklopu 63. izdanja festivala MESS

1
Radiosarajevo.ba
Dramadžiluk je novi program u sklopu 63. izdanja festivala MESS
Foto: MESS / Dramadžiluk je novi program u sklopu 63. izdanja festivala MESS

U sklopu 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, direkcija Festivala od ove godine predstavlja novi program "Dramadžiluk". Ideja je scenskim čitanjima predstaviti recentna djela dramskih pisaca iz BiH i regije. Cilj je napraviti platformu za promovisanje i umrežavanje kako autora tako i svih teatarskih djelatnika i djelatnica.

"Festival MESS pored programa festivala, realizuje i Modul Memorije, i Mali MESS I Biblioteku MESS, a želja nam je da uspostavimo i novi program koji afirmira dramski tekst, akoji će u narednim godinama postati prepoznatljivi segment teatarskog života u Sarajevu"; istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Ljubitelji dramskih djela imat će priliku da od 2. do 6. oktobra u Kamernom teatru 55 prisustvuju čitanju recentnih dramskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Srbije I Makedonije. "Drago mi je što je MESS i ove godine u Kamernom teatru. Poveznica MESS-a i Kamernog teatra je sasvim logična I prirodno je da se podržavamo i razvijamo teatarsku scenu, jer želimo publici da ponudimo što kvalitetniji sadržaj. Mi kao bivši student znamo kolika je važnost MESS-a, jer nas je on oblikovao u kojem smjeru kao umjetnici želimo da idemo" naveo je Senad Alihodžić; direktor Kamernog teatar 55.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Prvi put smo Nihad I ja 2012.godine razgovarali o pokretanju ovog projekat, i evo, 11 godina poslije smo ga i uspjeli realizovati. Ideja je pokrenuta sa namjerom okupljanja i prezentacije dramskih tekstova I pisaca, da na taj način pomognemo pozorišnim ljudima da lakše dolaze do materijala, i da se pored javnih čitanja probamo baviti izdavaštvom"; naveo je Almir Imširević; autor koncepta i selektor programa "Dramadžiluk".

Na ovogodišnjem Dramadžiluku bit će izvedena scenska čitanja drama "Tama na rubu grada", autora Darija Bevande iz Bosne i Hercegovine; "Urotnici" koju potpisuju Igor Štiks I Vladimir Arsenijević iz Srbije; još jedan dramski komad iz Srbije će biti predstavljen, u pitanju je "Vrat od stakla" autorice Biljane Srbljanović; te drama "Posljednji balkanski vampir" makedonskog autora Dejana Dukovskog. Pored javnih čitanja, bit će kreirana online platforma na kojoj će se arhivirati svi dramski tekstovi koji budu prijavljeni za Dramadžiluk. dramski tekstova, a koja će teatarskim radnicima I umjetnicima služiti za umrežavanje.

"Sanja Kulenović dizajnerica plakata je željela da napravi spoj tradicije, modernosti i tipografije; riječi I emocija koje I jesu u fokusu dramskih pisaca. U pitanju je poster na kojem je pisana riječ u fokusu”; obrazložila je Hana Bajrović-Čardaković, izvršna producentica programa "Dramadžiluk".

Hana Bajrović
Foto: MESS: Hana Bajrović

Posljednji dan "Dramadžiluka", 6. oktobra, u 11 sati bit će održan razgovor na temu "Zašto pisati drame" u kojem će učestvovati Almir Bašović, Almir Imširević, Vedrana Božinović, Janko Ljumović, Dragan Komadina i Boris Liješević.

Ulaz na sve programe "Dramadžiluka" je potpuno besplatan a izvodit će se od 2. do 5. avgusta sa početkom u 12 sati u Galeriji Gabrijel u Kamernom teatru 55.

Dramadžiluk je novi program u sklopu 63. izdanja festivala MESS
Foto: MESS: Dramadžiluk je novi program u sklopu 63. izdanja festivala MESS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije