Tri člana napustila Društvo pisaca Bosne i Hercegovine i optužili predsjednicu

3
Radiosarajevo.ba
Tri člana napustila Društvo pisaca Bosne i Hercegovine i optužili predsjednicu
Foto: Privatni album / Željko Ivanković i Ruždija Adžović

Bosanskohercegovački pisci Željko Ivanković, Ruždija Adžović, Rezak Hukanović i Ratko Orozović podnijeli su ostavke na funkcije članova Predsjedništva Društva pisaca BiH.
 
Ivanković, Adžović i Hukanović su, istovremeno, istupili iz ove strukovne književne asocijacije, dok je Orozović i dalje ostao član Društva pisaca BiH.

Željko Ivanković je, uz to, odbio da primi tradicionalnu nagradu Društva pisaca “Bosanski stećak”, koja mu je trebala biti uručena početkom oktobra na međunarodnoj pjesničkoj manifestaciji 63. Sarajevski dani poezije.

U obrazloženju svojih odluka, Željko Ivanković, između ostalog, navodi:

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

"Zbog nestatutarnog, neprincipijelnog, ignorantskog i samovoljnog ponašanja predsjednice (u ostavci) Predsjedništva Društva pisaca BiH Jagode Iličić prema članovima Predsjedništva, gdje se nije prezalo ni od najgnusnijih uvreda svojih kolega iz Predsjedništva, te dijela Programskog vijeća Sarajevskih dana poezije, a na što je većinski dio Predsjedništva Društva pisaca neprestano ukazivao (posljednji put i na sjednici pet članova tog Predsjedništva 11. septembra, kada su se dodatno potvrdile sve nepomirljive razlike), kao dobitnik ‘Bosanskog stećka’ 63. Sarajevskih dana poezije, svu kulturnu javnost obavještavam da odbijam dodijeljenu mi nagradu, da istupam iz Predsjedništva Društva pisaca BiH i članstva u Društvu pisaca BiH, čiji sam jedan od osnivača, te samim tim i prestajem biti glavnim i odgovornim urednikom našega časopisa ‘Život’, koji sam uređivao posljednje tri godine. Ovim ujedno iskazujem duboko poštovanje svim prethodnicima, sulaureatima ove nagrade, te posebnu zahvalnost onima koji su radom u Predsjedništvu i Programskom vijeću iskazali kompetencije, profesionalnu odgovornost i visoku moralnu principijelnost“, naveo je Ivanković.

Iz istih razloga i sa sličnim obrazloženjem, ukazujući na duboku krizu u Društvu pisaca BiH, ostavke u Predsjedništvu društva pisaca BiH podnijeli su i Ruždija Adžović, Rezak Hukanović i Ratko Orozović. Adžović i Hukanović su, također, istupili i iz Društva pisaca BiH, dok je Orozović zadržao članstvo.
 
Adžović, Hukanović i Orozović su, između ostalog, naveli da su se odlučili na taj korak zbog samovolje predsjednice Društva pisaca BiH, njenog neprimjerenog odnosa i ponašanja prema većini članova Predsjedništva, što je dovelo do istupanja iz Društva pisaca BiH Željka Ivankovića, jednog od najuglednijih i najeminentnijih pisaca BiH te jednog od osnivača i najstarijih članova Društva pisaca BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije