Hadžem Hajdarević: Društvo pisaca je organizacija na državnom nivou bez svojih prostorija

0
Fena
Hadžem Hajdarević: Društvo pisaca je organizacija na državnom nivou bez svojih prostorija
Foto: AA / Hadžem Hajdarević

Na danas održanoj sjednici Skupštine Društva pisaca u BiH za predsjednika je reizabran književnik Hadžem Hajdarević, a za potpredsjednicu Društa izglasana je Jagoda Iličič.

Također su izabrani članovi Upravnog odbora, te je potvrđen prijem novh članova Društva pisaca. Tokom Skupštine bilo je riječi o brojnim poteškoćama sa kojima se Društvo pisaca u BiH susreće.

Jedan od osnovnih problema Društva je, kako je rečeno, neriješen status zgrade u kojoj je Društvo pisaca djelovalo, kao i njeno stanje u kojem se nalazi.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Istaknuto je da ova organizacija nema svoje prikladne prostorije gdje bi se održavali redovni sastanci i planirale redovne aktivnosti Društva. Dom pisaca u Krančevićevoj ulici je, nažalost, u potpuno neupotrebljivom stanju. Sve je u toj nekadašnjoj zgradi  devastirano i opustošeno. Raniji korisnici (preduzeće koje je držalo restoran) čak su izvalili radijatore i drugu instalaciju. Nismo se mogli ni pobuniti jer nemamo nikakve "papire' o vlasništvu", niti imamo finansijskih sredstava da nešto bude pokrenuto u cilju sređivanja tog prostora...

Pošto zgrada Doma pisaca pripada nečemu što se zove "državom imovinom", pitanje je kad ćemo i hoćemo li ikada i ikako u postojećim bosanskohercegovačkim političkim kolopletima riješiti pitanje da se Dom pisaca vrati Društvu pisaca Bosne i Hercegovine. To je jedno od naših najtraumatičnijih pitanja - istaknuto je, između ostalog, na sjednici Skupštine Društva pisaca u BiH.

Govoreći o nekim osnovnim ciljevima koji su pred Društvom, Hajdarević je u izjavi za Fenu kazao de se Društvo pisaca mora odlučnije pozicionirati u društvu u kojem živi.

Upoznajte speleološko društvo koje istražuje tajne hercegovačkog podzemlja

Upoznajte speleološko društvo koje istražuje tajne hercegovačkog podzemlja

"Ono što nas onespokojava to je vrlo loš odnos drištvene zajednice, svih nivoa vlasti. I sve zavisi od toga da nešto Društvo pisaca dobije, da je to privatno, lično, a ne od sistema", kazao je Hajdarević.

On je naglasio da Društvo pisaca u narednom periodu mora poraditi na tome da se što intezivnije pozicionira u postojećem društvu, da nekako odlučnije kaže šta mu nedostaje, da istakne sve pobleme i da traži ono što mu pripada.

"Mislim da je Društvo pisaca Bosne i Hercegovine jedina organizacija na nekom državnom novou koja se bavi organiziranjem pisaca, a da nema svoje prostorije" istaknuo je Hajdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije