Treći dan Šestog AJB DOC-a donosi impresivne priče iz svih dijelova svijeta

0
Radiosarajevo.ba
Treći dan Šestog AJB DOC-a donosi impresivne priče iz svih dijelova svijeta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Otvorenje AJB DOC Film Festivala u Sarajevu

Treći dan Šestog AJB DOC Film Festivala donosi sjajna dokumentarna ostvarenja, uz dodatnu projekciju filma Svako ima svoj Everest, koja je organizovana zbog ogromnog interesa javnosti.

Program trećeg dana Šestog AJB DOC Film Festivala počinje specijalnom projekcijom filma Graditelji Alhambre autorice Isabel Fernández, koja donosi priču o muškarcima koji su usnili, projektovali i izgradili jedan od najveličanstvenijih spomenika na svijetu, trudeći se postići formulu za savršenu ljepotu.

Film će biti prikazan u Cineplexxu (sala 2) u 12 sati.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

U 14 sati u Cineplexxu (sala 3) bit će održana druga specijalna projekcija na ovogodišnjem AJB-DOC-u, a riječ je o filmu Sedma republika Nebojše Grabeža, koji donosi priču o posebnom kulturnom i duhovnom prostoru koji je pop-kultura, naročito rokenrol, iznjedrila 1970-ih i 1980-ih. U ovom filmu autor istražuje korijene tog nekadašnjeg duhovnog zajedništva i otkriva njegove današnje obrise, postavljajući pitanje: postoji li još "sedma republika"?

Nakon toga, u 15 sati, u Cineplexxu (sala 2) slijedi projekcija filma San o slobodi sestara i režiserki Sophije i Georgije Scott, koji donosi priču o zatvorenom palestinskom političkom vođi Marwanu Barghoutiju. Blisko sarađujući s Marwanovom porodicom na okupiranoj Zapadnoj obali u Palestini, sestre Scott provele su više od tri godine prateći njihovu borbu s njegovim zatvoreničkim štrajkom glađu.

U 16:30 u Cineplexxu (sala 3) publika ima priliku pogledati dokumentarni film Flotacija Alesandre Tatić i Eluned Zoë Aiano, koje gledaoce vode u Majdanpek, grad na istoku Srbije s dvojnim identitetom podijeljenim između magije i industrije.

Nakon toga, u 18 sati, u Cineplexxu (sala 2) publika može pogledati film Las Abogadas autorice Victorije Bruce, koja ovim dokumentarnim ostvarenjem prati višegodišnju odiseju grupe advokatica za imigraciju, u vrijeme kad američka vlada pod predsjednikom Trumpom mijenja svaki zakon koji bi trebao štititi one koji bježe od progona, nasilja i rata.

U 19:30 u Cineplexxu (sala 3) bit će održana projekcija filma Naslijeđe Daytona: BiH – krhki mir francuskog režisera Pierre-Oliviera Françoisa. Film nudi informativnu analizu aktuelne krize, koja obuhvata secesionistička iskušenja, široko rasprostranjenu korupciju i strana uplitanja.

Dajući glas ključnim političkim vođama i članovima građanskog društva koji se zalažu za veću demokratiju, ovaj dokumentarac bavi se složenim naslijeđem Dejtonskog mirovnog sporazuma i daje detaljnu i alarmantnu procjenu trenutne geopolitičke situacije.

U 21 sat na repertoaru Cineplexxa (sala 2) bit će film Blix, ne bombe autorice Grete Stocklasse, koja je napunila osam godina kada je na svom televizoru u Stockholmu pratila razvoj događaja 11. septembra. U narednim mjesecima i godinama gledala je kako njen sunarodnjak, diplomat Hans Blix, postaje glavni igrač u globalnoj krizi kao UN-ov inspektor za oružje.

Podsjećamo, zbog ogromnog interesa javnosti organizovana je dodatna projekcija filma Svako ima svoj Everest Tomislava Cvitanušića i Midhata Mujkića, koja će biti održana u 20:30 u Cineplexxu Sarajevo (sala 1).

Šesti AJB DOC Film Festival traje do 12. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaničnom veb-sajtu Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije