Pogledajte kako je bilo na otvorenju AJB DOC Film Festivala

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je bilo na otvorenju AJB DOC Film Festivala
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Otvorenje AJB DOC Film Festivala u Sarajevu

U Sarajevu večeras, 8. septembra, otvoren je AJB DOC Film Festival, koji u kina donosi pažljivo odabrane dokumentarne filmove vrhunske produkcije, čiji je fokus na ljudskim pravima.

Šesto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoreno je u Sarajevu projekcijom filma Game: Drugi nivo Sajida Khana Nasirija, Eefje Blankevoort i Els Van Driel, koji je prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo.

Fotoreporteri portala Radiosarajevo.ba kroz objektiv kamere zabilježili su dijelove atmosfere na otvaranju festivala. Kao što se može vidjeti na fotografijama publika je mnogobrojna. 

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Podsjetimo, prije samog prikazivanja filma prisutnima se obratio Edhem Fočo, direktor festivala.

"Teme filmova su duboke, nekad daleke od nas, osim tema koje su vezane za BiH. Naime, trudimo se da zadržimo empatiju, da se interesiramo, ako treba da plačemo... Postali smo bitni samo sebi, a interesovalo nas kad se nama dešavalo, da svaki dan bude nešto o nama u svijetu...

Otvorenje AJB DOC Film Festivala u Sarajevu

Naš cilj je bio da vratimo empatiju. Kazali smo ako privolimo da se pet ljudu da se interesiramo ili makar saosjećaju, da smo uspjeli. Ovo je do sada najveći odziv na otvorenju festivala", kazao je Fočo.

Ahmed Mahfuz, direktor Al Jazeera Documentary, istakao da je AJB DOC izrastao u izniman i važan događaj. Naglasio je značaj priče o pravima, što je tema 6. AJB DOC i značaju dijaloga za mir, kulturu.

Otvorenje AJB DOC Film Festivala u Sarajevu

Uz ceremoniju otvaranja u Bosanskom kulturnom centru (BKC) je otvorena i izložba crno-bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda.

Ulaz na izložbu pod nazivom "Rights", tokom trajanja festivala, besplatan je. Autor je posvećuje Sarajevu u kojem su nastale njegove prve crno-bijele fotografije i Al Jazeeri Balkans, "njegovoj drugoj kući".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije