Dirigentica Tijana Vignjević će sa Sarajevskom filharmonijom izvesti Brucknera

0
V.A.Z.
Dirigentica Tijana Vignjević će sa Sarajevskom filharmonijom izvesti Brucknera
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tijana Vignjević na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Muziku austrijskog kasnoromantičkog kompozitora Antona Brucknera nemamo često priliku učuti na koncertima u Sarajevu. Prije više od 30 godina, Sarajevska filharmonija izvodila je njegovu četvrtu „Romantičnu“ simfoniju.

Stoga je vijest da će na koncertu u petak 29. oktobra Sarajevska filharmonija izvesti Brucknerova 3. simfoniju dočekana s odobravanjem publike. 

Riječ je o vrlo kompleksnom muzičkom djelu kasne romantike, koje je Brukner napisao 1873. i tada posjetio znamenitog Riharda Wagnera. Bruckner, koji je od Wagnera bio mlađi 11 godina, donio mu je svoju 2. i 3. simfoniju tražeći od Wagnera da izabere onu koja mu se više sviđa. Na zadovoljstvo autora, Wagner je odabrao Treću, a Bruckner mu je ovu simfoniju posvetio. U svojoj posveti Bruckner je Wagnera spomenuo kao "nedostižnog svjetski poznatog plemenitog majstora poezije i glazbe”. Na Antona Brucknera se i gledalo kao na slavnog sljedbenika Richarda Wagnera, što je on bez sumnje bio. Brucknerovo otkriće Wagnerove muzike svakako je kataliziralo njegov prelaz iz mirnog i blagog crkvenog muzičara u bombastičnog simfoničara.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Prvi put, pred Sarajevskom filharmonijom naći će se Tijana Vignjević, dirigentica poznata javnosti po svojim koncertima s orkestrom Muziče akademije u Sarajevu i kao osnivačica i  umjetnička voditeljica vokalnog ansambla Corone.

Vignjević je završila postdiplomski studij na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi profesora Uroša Lajovica.

 Tijana Vignjević na probi sa Sarajevskom filharmonijom - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Tijana Vignjević na probi sa Sarajevskom filharmonijom

"Od Treće simfonje kreću sve kasnije Brucknerove simfonije po kojima je poznat. Međutim, ona na svom prvom izvođenju u Bečkoj filharmoniji nije bila dobro prihvaćena. Poznata je po tome što je publika izašla s izvedbe, pa čak i neki članovi orkestra. U publici je sjedio Mahler koji je tada bio student, ostao je do kraja. Dirigirao je sam autor, i to je možda bio razlog neuspjeha, jer je dirigent koji je trebao da izvede djelo preminuo dva mjeseca prije koncerta.  Prva verzija ove simfonje je bila jako duga i kritičari su savjetovali da je treba skratiti. Postoji čak šest verzija ove simfonije od kojih ćemo mi izvesti treću. To je ujedno i najkraća verzija, ali i jedina njegova simfonija koja ne zahtijeva instrumentarij kojeg mi u Sarajevu nemamo i ne možemo obezbijediti iz kadra Sarajevske filharmonije, npr. Wagnerove tube", kaže Tijana Vignjević u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Ovaj koncert bit će poseban i po tome što će biti izvedeno samo jedno djelo - koje traje gotovo sat vremena, veoma je zahtjevno za izvedbu, ali i za slušanje. Pitali smo dirigenticu na koje segmente ovog djela trebamo obratiti posebnu pažnju, slušajući je na koncertu? 

"Bruknerove forme su sve jako velike i slušatelji se često izgube u njima. On je bio orguljaš i komponovao je u sklopovima boje zvuka. Tako da možete čuti na primjer  kako gudači imaju svoje blokove, pa drveni duvači, pa im se pridruže limeni. Kroz partituru se tačno vide blokovi. Kompozitor takođe ima običaj da umjesto dvije teme donosi tri. U ovoj simfoniji ćemo prepoznati prvu temu koja je konkretna i obilježava početak, zatim jednu lirsku drugu temu i treću koja je jako dramatična. Bruckner ima običaj da se igra s motivima, pa tako imamo motive koji traju četiri takta, pa ih onda skraćuje na dva takta i na kraju donosi u jednom taktu. To će slušatelji moći primijetiti", objašnjava Vignjević. 

Dirigentica izražava veliko zadovoljstvo što je pozvana da diriguje ovim orkestrom, a repertoar je odabrala u konsultacijama s profesorom Lajovicem, tragajući za inovacijom u programskom smislu, ali koja se ipak realno može izvesti. 

Orkestar će biti brojčano potpomognut gudačima sa Muzičke akademije u Sarajevu, a i prostorno će scena Narodnog pozorišta u Sarajevu biti proširena, kako bi se na nju mogli smjestiti svi muzičari. Iz istih razluga su i probe orkestra u ovom slučaju premještene u BKC, jer se svi muzičari nisu mogli smjestiti u stalnu vježbaonu orkestra. 

Koncert je na programu u petak 29.10.2020. u Narodnom pozorištu u Sarajevu, s početkom u 20,00.

 Tijana Vignjević na probi sa Sarajevskom filharmonijom - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Tijana Vignjević na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije