Svjetski poznati redatelj Bela Tarr neće više živjeti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Svjetski poznati redatelj Bela Tarr neće više živjeti u Sarajevu
Arhiv / Bela Tarr
Najambiciozniji program filmske edukacije koji je Bela Tarr u Sarajevu započeo 2013. godine - privodi se kraju.

Riječ je o programu Film Factory,  trogodišnjem doktorskom studiju koji se u ovom periodu odvijao na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST). 

Idejni tvorac programa i glavni predavač bio je svjetski poznati, mađarski redatelj Bela Tarr, koji je najavio svoj odlazak iz glavnoga grada BiH.

Bela Tarr je u Sarajevo došao u uvjerenju da Sarajevo posjeduje povoljnu filmsku klimu u kojoj se može stvarati nova generacije filmskih autora. Njegov trogodišnji doktorski studij pohađali su studenti iz različitih zemalja svijeta - od Farskih otoka, SAD-a, Japana, Irana, pa do Španije, Portugala, Velike Britanije i BiH. 

Kako je u intervjuu za Radiosarajevo.ba rekao prije tri godine, dopada mu se živjeti u Sarajevu, između ostalog, jer može pješice na posao. 

Kako je najavljeno, Bela Tarr će u srijedu 8. juna održati "oproštajnu projekciju" kada će biti prikazan njegov film Damnation

Događaj počinje u 19.15 u Kinu Meeting Point. a projekcija je otvorenog tipa. Saznajemo da će na ovom događaju Tarr pobiliže predstaviti rezultate trogodišnjeg programa i najaviti buduće projekte.   

U nastavku pročitajte intervju koji je Bela Tar dao za portal Radiosarajevo.ba prilikom dolaska u Sarajevo

Bela Tarr: Molim vas, vodite računa o kulturi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije