The New York Times: Sarajevo, grad koji ne zaboravlja

Radiosarajevo.ba
The New York Times: Sarajevo, grad koji ne zaboravlja
Poznate američke novine The New York Times objavile su priču “Sedam gradova u Evropi koji se mogu nazvati domom” u kojoj su Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, smjestile na drugo mjesto.

Priču o Sarajevu, gradu koji ne zaboravlja, objavio je novinar Alex Crevar koji živio ovdje skoro dvije decenije.

On je Sarajevo vidio kao energični splet tradicije koja leži u dolini ispunjenoj različitim kulturama.

“Kroz prozor mog ureda, gdje sam radio kao urednik i pisac, mogao sam vidjeti veliku džamiju izgrađenu u 16. stoljeću, Baščaršiju, stari bazar iz perioda Osmanskog carstva. Sa drugog prozora mogao sam gledati na rijeku Miljacku i Latinski most, koji vodi do crkve i snijegom prekrivenih planina u pozadini”, piše Crevar.

“Ovdje se moderno dobra bori sa tradicijom starog. Tokom posljednjeg stoljeća, taj balans je bio iznova i iznova testiran”, napisao je ovaj američki novinar kako bi objasnio šta je to jednog Amerikanca privuklo da boravi u glavnom gradu BiH.

“Blizu mog stana ubijen je i austrijski prestolonasljednik Franz Ferdinand u atentatu koji se dogodio 28. juna 1914. godine. Ta iskra je pokrenula Prvi svjetski rat i promijenila svijet. Tokom devedesetih, Sarajevo je palo pod četverogodišnju opsadu tokom rata kojim je uništena Jugoslavija i rasparčan Balkan.”

Crevar piše da se bh. glavni grad još uvijek mijenja i da ima perspektivu.

“Riječima ‘Sarajevo Meeting of Cultures’ ispisana je linija koja razdvaja dio grada koji pripada ostavštini iz Osmanskog carstva i dijelu grada sa austrougarskom arhitekturom.

“Sarajevo koje sam zavolio ima ponešto iz svake ere. Uhvatio sam se nedavno kako šetam pored ateljea, prodavnica papuča, kebaba i kako prolazim ulicama uz miris nargile. Popnem se malo i naiđem na čajdžinicu Džirlo iz Osmanskog perioda. Služe salep i 50 domaćih čajeva, od kojih je najbolji od korijena divlje orhideje pomiješan sa mlijekom i cimetom.

Kasnije mogu prošetati do jugonostalgične taverne Zara iz Duvara, koja služi bosanska jela poput sarme, faširanog mesa i riže. Uz svjetlost svijeća na drvenim stolovima gosti mogu piti pivo i rakiju, pušiti cigare i pjevati uz akustični ili tradicionalni rok do kasnih sati.

Za ručak iz 21. stoljeća dobra je Delikatesna radnja, intimni prostor kreativaca. Naručite biftek sa ruzmarinom i Vranac vino, i uživate.

Ponekad pobjegnem u brda iznad grada, na vrh Trebevića. Turistički operator Green Visions-a vodi do grafitima ispisane bob-staze iz perioda Olimpijskih igara koje su u Sarajevu održane 1984. godine i vidikova sa kojeg se pruža panorama na stari dio grada. Sa tog mjesta, osjećam se malo, ali je jače moje obećanje za slijedeće poglavlje u mom usvojenom novom domu”, napisao je Crevar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije