Svi u Zemaljski muzej BiH ovoga petka - uživat ćete!

Radiosarajevo.ba
Svi u Zemaljski muzej BiH ovoga petka - uživat ćete!
Lana Ramljak / Zemaljski muzej
Udruženje AKCIJA Sarajevo poziva sve građane koji su tokom prošlogodišnje kampanje “Ja sam Muzej” dežurali za podršku Zemaljskom muzeju BiH, da ovoga petka, 21. oktobra u 11 sati dođu u ovaj muzej.

Dođite na lokalnu proslavu nagrade za zaposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe kojeg zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra.

U tom periodu, ulaz u Muzej slobodan je za sve građane, uz sljedeći program:

11:00- Grupna fotografija svih građana i aktivista koji su učestvovali u kampanji “Ja sam Muzej” dežurajući u zatvorenom Zemaljskom muzeju BiH tokom ljeta 2015. godine, sa zaposlenicima Muzeja
i nagradom Europa Nostra.
11:05- Obraćanje: Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Generalni sekretar Europa Nostra i John Sell, Izvršni potpredsjednik Europa Nostra
11:15- Obraćanje: Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini
11:20– Obraćanje: Mirsad Sijarić, Direktor Zemaljskog muzeja BiH
11:25- Obraćanje: Aida Kalender, Programska direktorica UG Akcija

Za sve građane osigurano je osvježenje tokom proslave u Muzeju.

U sklopu proslave u Zemaljskom muzeju, najavljujemo i specijalni mini koncert španskog umjetnika Jordija Savalla koji je jedan od najpoznatijih virtuoza na violi da gamba i dobitnik prestižne nagrade Grammy. Na međunarodnoj sceni priznat je kao jedan od vodećih instrumentalista i dirigenata kada je u pitanju rana evropska muzika, posebno renesansna i srednjovjekovna. Maestro Savall je 2011. godine bio Ambasador Evropske godine interkulturnog dijaloga. Maestro Savall će u Zemaljskom muzeju BiH nastupiti u kvartetu s turskim i armenskim muzičarima – Yurdalom Tokcanom (oud), Hakanom Güngörom (kanun) i Haïgom Sarikouyoumdjianom (duduk, nej), a mini koncert će početi u 11.30.

Ova proslava bit će prilika da se oda počast, prije svega zaposlenicima Zemaljskog muzeja BiH koji su tokom tri godine koliko je Muzej bio zatvoren za javnost svojom požrtvovanošću i svakodnevnim dežurstvima spasili Muzej i njegove kolekcije. Također se želi zahvaliti svim građanima i aktivistima koji su prošle godine učestvovali u akciji „Ja sam muzej“ solidarizirajući se s kolektivom Muzeja.

Građani koji žele biti na grupnoj fotografiji s nagradom Europa Nostra koja će biti komunicirana u domaćim i svjetskim medijima, pozvani su da dođu na plato ispred Zemaljskog muzeja BiH u petak 21. oktobra 2016. desetak minuta prije 11 sati.

Građani, zaposlenici i aktivisti okupljeni u kampanji “Ja sam Muzej” centralni su fokus ove proslave i svako od njih pojedinačno će biti u prilici da se fotografira s bronzanom figurom nagrade Europa Nostra, a fotografija će potom biti objavljena na Facebook stranici kampanje “Ja sam Muzej”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije