Jubilarni, deseti seminar Muzika u društvu

Radiosarajevo.ba
Jubilarni, deseti seminar Muzika u društvu
/ Organizatori simpozijuma 'Muzika u društvu'
Po mnogo čemu Sarajevo predstavlja centar regije, između ostalog što se u ovom gradu već deseti put organizira Međunarodni muzikološki simpozij 'Muzika u društvu'.

Kada je 1997. ugledni bh. muzikolog Ivan Čavlović sa svojim saradnicima registrirao Muzikološko društvo BiH, nije mogao znati da će ovo strukovno udruženje prerasti u organizatora najvažnijeg muzikološkog skupa u regiji.

Međunarodni muzikološki simpozij "Muzika u društvu" organizira se bijenalno, a prvi put se održao 1998.  Zbornik radova koji svaki put nakon simpozijuma bude obajvljen, predstavlja priznatu i cijenjenu zbirku kojoj mnogi muzikolozi, etnomuzikolozi i  muzički teoretičari žele dati svoj doprinos.  

Deseto izdanje simpozija "Muzika u društvu" održat će se od 20. do 22. oktobra. Naučne sesije Simpozija održavat će se u prostorijama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu s početkom u 10 sati.

"Muzikološko društvo je osnovano pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu i svi nastavnici su veoma aktivni u radu ovog društva i kroz njega Akademija potvrđuje svoje djelovanje u oblasti nauke. Zato je Akadmeiji velika čast dočekati sudionike 10. simpozija Muzika u društvu. Do sada su u SArajevu boravila velika imena  i naučnici žele da njihovi radovi budu objavljeni u zborniku", rekao je Senad Kazić, dekan Muzičke akademije u Sarajevu, na najavnoj  konferenciji za medije. 

Na ovogodišnjem simpoziju sudjelovat će 50 učesnika iz 13 zemalja: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Italije, Litvanije, Ukrajine, Turske, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, naglasila je Fatima Hadžić, predsjednica Muzikološkog društva F BIH.

Centralna tema ovogodišnjeg naučnog skupa je Kompozitorstvo u historiji muzike malih naroda. U tom smislu, sudionicima će biti od interesa da prisustvuju koncertu "Prvih stotinu godina bosanskohercegovačke solo pjesme", koji će se održati u sklopu simpozija, u petak 21. oktobra u Bošnjačkom institutu.

 Zahvaljujući umjetničkoj imaginaciji eminentne sopranistice Ademe Pljevljak Krehić i pijanistice Maje Ačkar Zlatarević javnost će imati priliku upoznati se umjetničkim izričajem kompozitorskih imena koja su obilježila historiju muzike Bosne i Hercegovine.

Muzikologinja Lana Paćuka. prodekanesa za koncertnu djelatnost, na konferenciji za medije je istaknula da će ovaj koncert ujedno biti i početak ovogodišnje "Koncertne sezone" studenata i nastavnika Muzičke akademije u Sarajevu, koja će sadžavati preko 50 koncerata javnih muzičkih događaja.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije