U susret 10. Međunarodnom simpoziju 'Muzika u društvu'

Radiosarajevo.ba
U susret 10. Međunarodnom simpoziju 'Muzika u društvu'
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Muzikološko društvo FBiH od 20. do 22. oktobra organiziraju 10. Međunarodni simpozij "Muzika u društvu".

Zahvaljujući  predanim zalaganjima organizatora Simpozij, koji egzistira još od davne 1998. godine, izrastao je u jedan od najvećih i najrespektabilnijih skupova muzičke nauke regiona, ali i šire. 

Doprinos proslavi jubilarnog 10. izdanja dat će preko 48 učesnika, iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Italije, Litvanije, Ukrajine, Turske, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, koji će učiniti da Sarajevo i BiH tokom tri dana postanu epicentar muzičke nauke i umjetnosti.

Naučne sesije Simpozija održavat će se u prostorijama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu s početkom u 10 sati.

Afirmirana imena iz svijeta muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije potvrdit će naučni kredibilitet simpozija, dok će respektabilnosti njegove umjetničke strane doprinijeti koncerti uvršteni u program Simpozija. Tako će se, prema već ustaljenoj simpozijskoj praksi, na Prvom koncertu – ujedno i svečanom otvaranju Simpozija, predstavit renomirani ansambl Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu "Etnoakademik".

Ansambl će nastupiti u četvrtak, 20.10.2016. s početkom u 19.30 sati u Koncertnoj sali Muzičke akademije, a interpretirat će tradicijsku muziku BiH.

Jednaku pažnju zavrijeđuje i drugi koncert, Prvih stotinu godina bosanskohercegovačke solo pjesme, koji ujedno predstavlja i svečano otvaranje Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu za 2016–2017. godinu.

Koncert zakazan za petak, 21.10.2016. u Bošnjačkom institutu Adila Zulfikarpašića s početkom u 19,30 sati, muzički je događaj od antologijske vrijednosti za muzičku kulturu Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući umjetničkoj imaginaciji eminentne sopranistice Ademe Pljevljak Krehić i pijanistice Maje Ačkar Zlatarević javnost će imati priliku upoznati se umjetničkim izričajem kompozitorskih imena koja su obilježila historiju muzike Bosne i Hercegovine. Koncert će moderirati i voditi muzikologinja Lana Paćuka.

Ulaz na sva simpozijska dešavanja je slobodan! 

Prilozi:

1. Plakat 10. Međunarodnog sipozija "Muzika u društvu"

2. Plakat koncerta Prvih stotinu godina bosanskohercegovačke solo pjesme

Vizuelni identitet: Amra Toska

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije