Aleš Kurt završava pripreme za 'Majstora i Margaritu'

Radiosarajevo.ba
Aleš Kurt završava pripreme za 'Majstora i Margaritu'
Poznato djelo Mihaila Bulgakova ponovo će oživjeti u režiji sarajevskog teatarskog čarobnjaka Aleša Kurta.

Majstor i Margarita je dramski tekst koji predstavlja izazov za mnoge pozorišne ansamble. Predstava koju potpisuje Aleš Kurt je inspirisana ovim djelom i rađena sa željom da saznajemo i prepoznajemo tragove Bulgakovog vremena u današnjem svijetu: Svijet je poludio. Laž je zamijenila istinu.

Sarajevski ratni teatar ovom predstavom otvara sezonu 2016/17 koja je ujedno i jubilarna, 25. po redu. 

Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana Majstor i Margarita, ali prva necenzurisana verzija  objavljenja je  dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967., a u SSSR-u tek 1973. godine.  Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima, i koji je u posljednjim sekundama svog života izgovorio rečenicu: „Neka znaju…Neka znaju!“

Premijera predstave  zakazana je za srijedu, 26. oktobra nakon čega slijede reprizna igranja ( 27., 28.  i 29. oktobar). 

Dramatizacija i dramaturgija  povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar.

U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije