Radio Sarajevo dodijelio nagradu predstavi Gorski divovi

Radiosarajevo.ba
Radio Sarajevo dodijelio nagradu predstavi Gorski divovi
Radio Sarajevo je danas, u sklopu završne ceremonije 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dodijelio svoju nagradu - Sound of MESS

Nagrada Sound of MESS dodjeljuje se za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru i skreće pažnja na značaj koji muzika i zvuk imaju u savremenim pozorišnim predstavama, te je kao takva jedinstvena u Jugoistočnoj Evropi. 

Žiri Radio Sarajeva u sastavu: Mladen Ovadija, dramaturg;  Vesna Andree Zaimović, muzikologinja i urednica portala Radiosarakevo.ba i  Lamija Hasković, apsolventica Muzičke akademije u Sarajevu, donijeli su odluku da se ovogodišnja nagrada dodijeli predstavi Fortebraccio Teatra iz Italije: Gorski divovi.

Adaptator i reditelj Roberto Latini, sam na naizgled goloj pozornici, stvorio je, u saradnji sa kreatorima zvuka/muzike i svjetla, niz imaginarnih scenskih prostora kroz koje traga za nedostižnom ‘poetskom koherencijom snova’.  Njegov glas, uz pomoć više mikrofona i elektronske obrade, postaje višeslojna zvučna i dramska konstrukcija koja zamjenjuje klasični dijalog te zajedno sa svjetlom čini integralan element scene. Inovativna scenografija zvuka i svjetla u ovoj predstavi vode nas preko granica Pirandelovih riječi.

Žiri takodje posebno ističe još jedan primjer inovativnog zvuka u pozorištu - predstavu Katër i Radës koju potpisuju albanski kompozitor Admir Shkurtaj i talijanski redatelj Salvatore Tramacere, izvedena izvan konkurencije.   Ova kamerna opera realizovanu u okviru Venecijanskog bijenala, .posvećena brojnim izbjegličkim žrtvama brodoloma u Mediteranu. To je  zvučno/scenska instalacija u kojoj eksperimentalni zvuk instrumentalista i vokalista i vizuelna scenska izvedba korespondiraju savršeno kao primjer jednog od mogućih puteva opere u 21. stoljeću.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije