Svi ste pozvani na koncert "World Youth Choir" u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Svi ste pozvani na koncert "World Youth Choir" u Sarajevu
„World Youth Choir“ 2017. u okviru koncertne turneje nastupit će u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji.

World Youth Choir, baš kako mu ime kaže, jednom godišnje okuplja mlade, talentirane kao i polu-profesionalne pjevače iz cijelog svijeta, uzrasta od 17 do 26 godina, a odabir se vrši na osnovu audicije.

Hor nakon višednevnih zajedničkih vježbanja pod vodstvom uglednih dirigenata kreće na turneju. Osim iskustva koje donose probe i koncerti, s obzirom na međunarodni karakter hora, mladi pjevači su tako u prilici da upoznaju i druge kulture i ostvare kontakte.

Ove godine hor okuplja 58 pjevača iz 33 zemlje iz cijelog svijeta. Program koji će izvoditi sastavljen je iz dva različita stila.

Zoltán Pad iz Mađarske dirigovaće djela klasične i savremene umjetničke muzike, te obrade tradicionalnih pjesama zemalja u kojima će biti održana turneja. Dirigent iz Kenije Ken Wakia izvodiće narodne afričke i afroameričke duhovne kompozicije, kao i savremenu svjetsku horsku muziku.

Svjetski hor mladih osnovan je 1989. i tokom proteklih decenija imao je 35 turneja. Računa se da je kroz njega prošlo više od 1000 mladih pjevača iz 65 zemalja; sarađivali su sa 46 svjetski poznatih dirigenata.

Titula Artist for Peace dodjeljena im je 1996. godine od strane svjetske organizacije UNESCO. U obrazloženju stoji da je riječ o muzičkom tijelu koje spaja kulture.

Turneja je počela 9. jula, a obuhvata gradove: Budimpešta i Pécs (Mađarska), Sombor, Novi Sadi, Beograd (Srbija), Osijek, Zagreb, Opatija (Hrvatska), Sarajevo i Prijedor (Bosna i Hercegovina), Koper i Ljubljana (Slovenija),

Koncert World Youth Choir 2017 u Sarajevu održaće se u utorak, 18. jula u Domu Oružanih snaga BiH s početkom u 20 sati .

Ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije