Bh. filmu dvije nagrade na filmskom festivalu u Češkoj

Radiosarajevo.ba
Bh. filmu dvije nagrade na filmskom festivalu u Češkoj
Film „Muškarci ne plaču“ redatelja i scenariste Alena Drljevića, na 52. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovy Varyima dobitnik je Specijalne nagrade žirija.

Žiri ovogodišnjeg glavnog takmičarkog programa činili  su Michel Merkt – producent filma Toni Erdmann i dobitnik Zlatnog globusa,  Štefan Uhrik – slovački scenarista, producent, festivalski  organizator  i novinar, Ciro Guerra – kolumbijski redatelj, dobitnik nagrade Director’s Fortnight  u  Cann-u , Sarah Flack, montažerka, dobitnica nagrade BAFTA za montažu filma „Lost in Translation“ redateljice Sophie Coppole  i Anna Bruggemann – glumica i scenaristica, dobitnica Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij.

Prvi dugometražni film „Muškarci ne plaču“  svojom svjetskom premijerom otvorio glavni takmičarski program u kojem je premijerno prikazano 12 filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta.

Pored Specijalne nagrade žirija, film je dobitnik i nagrade Europa Cinema Label za najbolji europski film u glavnoj takmičenju. U obrazloženju žiri navodi „Žiri je potresen likovima čiji različiti stavovi se ne osuđuju,  a koji su uvjerljivo oživljeni odličnim glumačkim ostvarenjima te univerzalnošću teme o vrijednosti oproštaja, ne samo prema drugima nego i prema sebi onome što smo činili u prošlosti. Film je relevantan za budućnost Europe kao zajednice i suptilan je komentar na negativne  aspekte  muškosti“.

Glavni producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada), a film je realizovan u koprodukciji sa Iridium Filmom (Slovenija), Produkcijom Živa (Hrvatska), Manderley Filmom ( Njemačka) i This &That (Srbija), te njemačkom TV ZDF i Federalnom TV. Ostalu autorsku ekipu filma čine: Mirza Hamzić (izvršni producent), Erol Zupčević (direktor fotografije), Zoran Solomun (koscenarista), Mirna Ler (scenografkinja), Sanja Džeba (kostimografkinja), Mojca Gorogranc (šminkerica), Vladimir Gojun (montažer) i Igor Čamo (dizajner zvuka), postprodukcija slike Fabrika Sarajevo.

Međunarodni filmski festival u Karlovy Vary spada u A grupu festivala zajedno sa festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i San Sebastianu i predstavlja najprestižniji festival u Istočnoj i Centralnoj Evropi. Na ovogodišnjem Filmskom festivalu Karlovy Vary glumac Casey Affleck i glumica Uma Thurman su dobitnici KVIFF President’s Award.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije