Sarajevo / Svečano obilježen kulturni praznik Slovenije 'Prešernov dan'

09. 02. 2018. u 21:26:00 Fena

Shares: 27

U čast slovenskog stvaralaštva i baštine književnika Franca Prešerna, slovensko društvo "Cankar" iz Sarajeva obilježilo je kulturni praznik Slovenije "Prešernov dan" kulturnom manifestacijom u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu.

Svečani program počeo je nastupom zbora 'Camerata Slovenica' iz Sarajeva, slovenskog etno društva "Zala" iz Maribora te učenika dopunske nastave slovenskog jezika iz Sarajeva.

Kako je istakla potpredsjednica Društva Dina Maksumić, "Prešernov dan" se obilježava na godišnjicu smrti slavnog slovenskog pjesnika Franca Prešerna i centralna je proslava slovenske kulture i baštine.

“Od 1991. godine u Sloveniji je ovaj dan neradni. Što je Talijanima Dante, Englezima Šekspir, to je Slovencima Prešern. Značaj Prešerna i jednakosti koju je zagovarao i upotrebe slovenskog jezika je neprocjenjiv”, rekla je Maksumić.

Kazala je da Društvo svake godine prigodnim programom proslavi 8. februar kao slovenski kulturni praznik.

Ovaj praznik, osim u Sloveniji, tradicionalno slavi i slovenska zajednica širom svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA