Premijera komične opere "Viva la mamma" konačno na sceni NPS-a

J. Ć.
Premijera komične opere "Viva la mamma" konačno na sceni NPS-a
Komična Donicetijeva opera "Viva la mamma" ili "Operne zgode i nezgode" u režiji Aleksandra Nikolića premijerno će biti izvedena u subotu, 16. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koreografiju potpisuje Aleksandar Ilić, a u predstavi učestvuju solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Ana Zorana Brajović.

Iz NPS-a podsjećaju da je Donicetijeva jednočinka napisana 1827. godine za teatar u Napulju, a poslije izvođenja u Milanu 1831. i Beču 1840. biva zaboravljena. 

Na današnjoj pres-konferenciji u NPS-u, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović kazala je kako smatra da je ova šaljiva opera dokaz kvalitete zajedničkog rada autorskih timova te naglašava da je to predstava o teatru i umjetnicima te da je u skladu s novogodišnjim praznicima.

Redatelj Nikolić rekao je kako predstava govori o ljudima sa "druge strane plišane zavjese", o njihovim nadama, tragedijama, ali i herojstvu.

"Radeći na ovom djelu već treći put, a u relativno kratkom vremenskom razmaku primjećujem jedinstven odnos različitih ansambalaprema ovoj Donicetijevoj komičnoj farsi. To je rijetka priča u operskoj literaturi gdje umjetnici igraju sami sebe i to je dokumentarni materijal, ali kroz prizmu komedije",  kazao je Nikolić i pohvalio rad Hora Opere NPS-a i Sarajevske filharmonije.

Ana Zorana Brajović koja se našla u ulozi dirigentice istaknula je da opere obično imaju tragične završetke, ali da je operna komedija najveći izazov u njenom poslu.

"Opera je najkompletniji tip umjetničkog izražavanja te sjedinjenje svih elemenata u jedno vrlo zahtjevno", pojasnila je Ana Zorana Brajović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije