Sve o Balet Festu u emisiji Četvrtkom o kulturi

Radiosarajevo.ba
Sve o Balet Festu u emisiji Četvrtkom o kulturi
Radiosarajevo.ba / Edina Papo
Ljubitelji baletne umjetnosti u predstojećim danima imat će razloga za zadovoljstvo.

Balet Fest je jedini festival u našoj zemlji kojem je u fokusu plesna umjetnost, stoga je itekako dragocjen u cjelokupnom kulturnom životu.

Tim povodom, u današnjoj emisiji Četvrtkom o kulturi razgovaramo s direktoricom festivala Edinom Papo. Slušajte nas na 90,2 u 12.10. 

Festival počinje večeras u 20.00, otvaranjem izložbe Veliki format u galeriji Novi Hram.

Izložba se sastoji od fotografija Fuada Foče i plakata za dosadašnjih sedam izdanja Balet Festa, koje potpisuje dizajner Emir Operta.

Ono što je Balet Fest ne odvija se samo na baletnoj pozornici, već je vidljivo i široj javnosti putem plakata. Zato je veoma važno na koji način ovaj medij komunicira baletnu poruku. Svaki dosadašnji plakat za ovaj festival temelji se na fotografiji balerine koja je uhvaćena u određenoj, savršenoj baletnoj pozi. Tu je i karakteristični logo koji sadrži slova BFS, dizajnirana tako da dočaravaju igru i pokret. Autor plakata naglasio je kako je za njega kao dizajnera posebno zadovoljstvo raditi ovakav projekt, s obzirom na to da je riječ o umjetničkom festivalu a ne o komercijalnom događaju.

Fuad Fočo, fotoreporter koji se svakog dana u okviru svog posla bavi aktuelnim političkim događajima, u baletu pronalazi smiraj i inspiraciju. Njegove fotografije igrača, nastale na dosadašnjim izdanjima Balet Festa, dočaravaju ne samo savršenstvo poze, već i sav trud, rad i muku koje su prethodili onome što gledatelji vide na sceni.

Osim ove izložbe, Balet Fest nam donosi dva vrhunska scenska događaja.

U ponedjeljak 26. septembra na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu imamo priliku vidjeti predstavu Priča o vojniku u izvođenju Bitef Dance Company.

Baletna kuća koja dugi niz godina njeguje avangardni izraz i s kojim rade najbolji  koreografi, a među njima Gaj Vajcman i Roni Haver koji potpisuju predstavu koju ćemo vidjeti na  Balet Festu. Priča o vojniku nastala je 1918. godine iz muzičke radionice poznatog kompozitora Igora Stravinskog. Ova predstava i danas je po svojoj tematici aktuelna i govori o moralnoj dilemi vojnika koji se vratio iz rata.

U srijedu 28. septembra na programu je Gala koncert solista koji dolaze iz državnih baleta zemalja bivše Jugoslavije.  

Ovaj događaj jedinstven je jer u posljednja dva i pol desetljeća niko na jednom mjestu nije okupio najbolje igrače iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Skopja i Sarajeva.  Sve su to kuće, uključujući i naš sarajevski Balet, koje imaju respektabilne tradicije i čiji ansambli nadograđuju stabilne temelje ruske škole. Na ovoj gali ćemo uživati uz presjek najvažnijih repertoarskih predstava, pa ćemo tako imati priliku uživati uz numere iz Šeherezade, Labuđeg jezera, Dr. Živaga, Giselle, Uspavane ljepotice, te savremenih baleta She to Him and I, te Ko to tamo peva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije