Sutra u Sarajevu počinje 13. Međunarodni muzikološki simpozij "Muzika u društvu"

0
Radiosarajevo.ba
Sutra u Sarajevu počinje 13. Međunarodni muzikološki simpozij "Muzika u društvu"
Foto: Muzička akademija / Najava 13. Međunarodnog muzikološkog simpozija

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu danas je održana press konferencija povodom otvaranja 13. izdanja Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu”, koji će se održati od 7. do 10. decembra 2022. godine u organizaciji Muzikološkog društva FBiH i Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije.

Tim povodom novinarima su se odbratili dr. Amila Ramović (predsjednica Muzikološkog društva), mr. Ališer Sijarić (dekan Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije), dr. Tamara Karača-Beljak (prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu) i Samir Avdić (ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo).

Amila Ramović je predstavila ovogodišnji program koji će okupiti 74 učesnika iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije, muzičke pedagogije i srodnih naučnih i umjetničkih disciplina iz 17 zemalja, te najavila propratne sadržaje kao što su radionice, plenarna pradavanja, koncert ansambla Etnoakademik, te svečanu sjednicu na kojoj će biti obilježeno 25 godina rada Muzikološkog društva.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Prisjetivši se doprinosa utemeljelja Muzikološkog društva FBiH, ali i Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“, naglasila je njegov višestruki značaj u promociji znanja o muzici, pri čemu je ova konferencija mjesto susreta regionalnih i međunarodnih naučnika koji će u Sarajevu razmjenjivati znanja i promovisati ih diljem svijeta. Osim toga, istakla je da Simpozij stvara produktivni prostor u kojem se muzika, kao jedan od najvažnijih dijelova bosanskohercegovačke kulture, osnažuje i čini dostupnijom građanima.

Na kraju je izrazila zahvalnost svim saradnicima i partnerima na značajnoj podršci u realizaciji ovog naučnog skupa i to: Univerzitetu u Sarajevu, Gazi-Husrev-begovoj biblioteci, Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine koji će ugostiti značajne dijelove programa, te Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te Fondaciji za izdavaštvo koji su finansirali dijelove realiziranih aktivnosti.

Ališer Sijarić, dekan Muzičke akademije podsjetio je da rijetko koja ljudska djelatnost ima tako mnogo referentnih polja kao što je muzika koja upućuje na cjelokupnost ljudskog bića zbog čega je naglasio da je izučavanje njene kompleksnosti značajnije nego se naizgled čini. U tom kontekstu, istakao je važnost bliske saradnje Muzičke akademije i Muzikološkog društva FBiH koje već 25 godina, kroz različite incijative, od kojih je jedan od najznačajnijih ovaj Simpozij, zajedničkim snagama ulažu napore da nauka o muzici, osim u stručnom, bude što vidljivija i u javnom prostoru.

Prorektorica Karača Beljak, jedna od utemeljitelja Muzikološkog društva, prisjetila se incijalnih osnivačkih koraka i značajnih pojedinaca koji su prepoznali i njegovali viziju i pravac razvoja bosanskohercegovačke nauke o muzici. Osvrnula se na višestruke aktivnosti ovog društva istaknuvši Časopis za muzičku kutluru „Muzika“, osim Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“, kao platformu koja je stvorila mrežu priznatih i mladih naučnika.

Karača smatra da Društvo daje neizmjeran doprinos na području muzike nauke o muzici u BiH i njeno pozicioniranju u internalnom kontekstu. Istakla je i značajan koncertni segment simpozija u sklopu kojeg se redovno promoviše bosanskohercegovačka tradicijska praksa, kroz redovne nastupe ansambla Etnoakademik koji djeluje pro Muzičkoj akademiji, ali i koncerte savremene umjetničke muzike. Naglasila je da se 13. Međunarodni simpozij realizuje pod pojroviteljstvom Univerziteta u Sarajevu i najavila dio konferencijskog programa koji će se održati u Svečnoj Sali Rektorata UNSA.

Na kraju se obratio i ministar Samir Avdić koji je Muzikološkom društvu čestitao ovaj značajni jubilej i naglasio da je Vlada Kantona Sarajevo svjesna važnosti institucionalne podrške ovakvim razvojnim inicijativama i istakao da će njegovo Ministarstvo kulture i sporta, kao i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, nastaviti podržavati umjetničke i naučne projekte kao što su projekti Muzikološkog društva, koji čine naše opće dobro.

Programi Simpozija započinju na Muzičkoj akademiji UNSA u srijedu u 9 sati, a live stream s predavanjima bit će dostupan na web stranici Muzikološkog društva i Muzičke akademije UNSA, te na facebook i Youtube kanaleu Muzikološkog društva (MD FBIH).

Cjelokupan program objavljen je na web stranicama Muzikološkog društva i Muzičke akademije UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije