Svečanim koncertom puštene u rad restaurirane orgulje u crkvi sv. Ante

0
Radiosarajevo.ba
Svečanim koncertom puštene u rad restaurirane orgulje u crkvi sv. Ante
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Koncert sv. Ante

Restaurirane orgulje u crkvi sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, zazvučale su punim zvukom na koncertu koji je održan sinoć. 

Na koncertu je nastupila poznata sopranistica Katarina Kikić Marić , solistica Opere NPS. Uz nju su posjetitelji imali priliku čuti orguljaša iz Zagreba Davora Ljubića, a nastupio je i hor Magnificat kojeg je predvodio dirigent Emanuel Josić

Publika koja je koncertu prisustvovala u velikom broju, imala je priliku čuti nekoliko sopranskih arija u izvođenju uvažene solistice, orguljaška djela kao i kompozicije za zbor. 

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Nakon koncerta, publika je prisustvovala otvaranju izložbe slika koja je upriličena u Galeriji sv. Ante. Autor je akademski slikar fra Perica Vidić, nekadašnji gvardijan Samostana, koji je i ovaj put predstavio svoje karakteristične pejzaže živog kolorita. 

Ovi događaji održani su u sklopu obilježavanja Dana Matice hrvatske u Sarajevu.  

U fotogaleriji pogledajte kako je sinoć bilo na Bistriku.  

Koncert sv. Ante
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Koncert sv. Ante

Budući da sakralna muzika, a posebno orgulje, imaju posebno mjesto u životu crkve i liturgije, običaj je da se nove ili restaurirane orgulje blagoslove i predstave javnosti svečanim koncertom, a cijeli taj događaj zove se kolaudacija  (latinski: collaudatio – pohvala, hvaljenje). Povod za ovaj koncert je kolaudacija orgulja u crkvi sv. Ante koje su u prethodnom periodu uspješno restaurirane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije