U utorak promocija knjige "Zašto je Bosna a ne ništa" Nerzuka Ćurka

0
Radiosarajevo.ba
U utorak promocija knjige "Zašto je Bosna a ne ništa" Nerzuka Ćurka
FOTO: Arhiv / Objavljena nova knjiga Nerzuka Ćurka

Simbolično, na datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sutra će u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, s početkom u 18 sati, biti održana promocija knjige pod nazivom Zašto je Bosna a ne ništa, autora prof. dr. Nerzuka Ćurka.

Knjigu su objavili Centar za kritičko mišljenje i portal Tačno.net. Riječ je o zbirci političkih eseja u kojima se autor bavi bosanskom krizom, domaćim vlastodršcima, odnosom susjeda prema Bosni i Hercegovini, utopijama i perspektivama naše zemlje...

Na promociji će govoriti: Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo, doc. dr. Sarina Bakić, profesorica na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, te autor knjige, Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu.

Voditelj promocije će biti Nikola Vučić, urednik i novinar TV N1.

Poznati crnogorski pisac Andrej Nikolaidis istakao je kako "rješenja koja Ćurak nudi nisu utopijska, nego analitički promišljena i politički odgovorna".

"Težina problema podrazumijeva i težinu rješenja. Naročito kada je u pitanju odnos Beograda prema Bosni i Hercegovini, pritisnut 'lavinom kotrljajućih tegova': čitaj – negiranjem genocida i ostalih, bezbrojnih ratnih zločina koji su počinjeni ne bi li Bosna i Hercegovina bila razorena.

Na tom brdu laži koje sjenku baca na humke posijane širom naše zemlje počiva 'zločinačko mirotvorstvo' (kakva sjajna sintagma) politike zvaničnog (da problem bude veći; i nezvaničnog, ako ćemo pravo) Beograda prema Bosni. Zbog redova koje je Ćurak posvetio toj politici ova je knjiga za srbijansku javnost ne manje važna nego za bosanskohercegovačku", konstatira Nikoalidis.

Profesor političkih nauka na univerzitetu u Ženevi Nenad Stojanović o novoj knjizi Nerzuka Ćurka je zapisao:

"Ali i dalje, u srcu Evrope, postoji zemlja gdje su takve misli i želje i zahtjevi još uvijek viđeni kao utopija jer se mnogima, ali dakako ne i svima, čini da njome ne može da upravlja (politički) narod već da nad njom moraju vladati (etnički) narodi, da to nikako ne može biti demos-kratija, već da mora biti i ostati ethnoi-kratija. Da tako ne mora biti, da tako ne smije biti, nam govori ova zbirka eseja Nerzuka Ćurka: neumoljiva prema vlastodršcima, kristalno jasna, opčinjena ljubavlju prema jednoj zemlji i njenim građankama i građanima, prema slobodi i jednakosti. Ukratko: prkosna od sna".

Sarina Bakić, profesorica sociologije kulture na Univerzitetu u Sarajevu istakla kako se kao društvo nalazimo na odlučujućem istorijskom i političkom raskršću "gdje izbor puta ka promjenama nije jednostavno izvršiti, što zbog opterećenja iz prošlosti, toliko i zbog vremena sadašnjeg koje nije pouzdan oslonac za fiksiranje dugoročnijih programa i njihovih izgleda".

"Utoliko je veća odgovornost za ono šta i kako mislimo, radimo i predlažemo kao budući projekat da Bosna ne bude ništa. Nerzuk Ćurak nas ovom svojom knjigom uvodi u neobičan svijet mišljenja o životu ljudi i društva, u filozofiju oslobođenja i hrabrenja u borbi sa pesimizmom i pasivnošću koja u bitnome karakterizira našu, bosanskohercegovačku trenutnu duhovnu situaciju", zaključila je Bakić.

Nerzuk Ćurak redovni je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu te kolumnista portala Tačno.net. Član je Profesionalnog američkog udruženja za političke nauke – American Political Science Association (APSA) i Udruženja politologa u Bosni i Hercegovini, te član Regionalnog odbora Centra za napredne studije Jugoistočne Evrope Sveučilišta u Rijeci. Član je Odbora za političke nauke ANUBIH i PEN Centra BiH.

Do sada je objavio sljedeća djela: Geopolitika kao sudbina: Slučaj Bosna. Postmodernistički ogled o perifernoj zemlji, Fakultet političkih nauka, Sarajevo, 2002, Dejtonski nacionalizam, Buybook, Sarajevo, 2004, Obnova bosanskih utopija. Politologija, politička filozofija i sociologija dejtonske države i društva, Synopsis, Sarajevo-Zagreb, 2006), Filozofija zagrljaja, Rabic, Sarajevo, 2009, Politička elita u BiH i EU: Odnos vrijednosti, Fakultet političkih nauka, Sarajevo, 2009. (Prvi autor u koautorskoj knjizi), Izvještaj iz periferne zemlje. Gramatika geopolitike, Fakultet političkih nauka, Sarajevo, 2011, Rasprava o miru i nasilju. (Geo)politika rata – (Geo)politika mira – Studije mira, Buybook, Sarajevo-Zagreb, 2016. Od erosa do polemosa. Knjiga razgovora, Buybook, Sarajevo-Zagreb, 2018.

Knjigu možete naručiti na e-mail adresu: ckm.bookstore@gmail.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije