Najave / Promocija knjige Istina o Dretelju u sarajevskoj Vijećnici

27. 11. 2021. u 12:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U povodu četvrte godišnjice izricanja presude za "udruženi zločinački poduhvat" u slučaju bivšeg vojnog i političkog rukovodstva tzv. Herceg-Bosne na čelu sa osuđenim ratnim zločincem Jadrankom Prlićem, u utorak, 30. novembra, s početkom u 19. sati u sarajevskoj Vijećnici bit će održana promocija knjige Istina o Dretelju.

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja logoraša Stolac, koje je i organizator sarajevske promocije, te kroz izjave svjedoka i dokumentarnu građu prikazuje jedan od najozloglašenijih logora HZHB - logor Dretelj.

Inače, knjiga govori o kontinuitetu zla, te počinje sa stradanjem Srba iz doline Neretve 1992. godine i njihovom zatvaranju logor Dretelj, njihovoj patnji i mučenjem od strane pripadnika HOS-a, da bi se nastavila dokumentirajući istinu o zločinima nad hercegovačkim Bošnjacima.

U knjizi su sakupljeni spiskovi, naređenja, izvršioci, svjedočenja, presude...

O knjizi će govoriti historičar Amer Obradović, publicista, istraživač i autor brojnih zapaženih dokumentarnih filmova na temu agresije na Bosnu i Hercegovinu, Avdo Huseinović i dr. Edim Šator, profesor Fakulteta humanističkih nauka iz Mostara, dok će u ulozi moderatora promocije biti novinar Faruk Vele.

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić kazao je da je Dretelj bio jedan od najstrašnijih koncentracionih logora tzv. Herceg-Bosne, te da je obaveza preživjelih logoraša da govore o tom zlu.

"Veoma bitna stvar je da ova knjiga ne prenosi samo stradanje jednog naroda, što daje veličinu samom Udruženju kome nije cilj pisati o stradanju jednog naroda nego pisati o istini, ma koliko ona nekog 'boljela'", naveli su iz Udruženja, te poručuju da nastavljaju borbu za istinu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA