Sutra promocija knjige "Nerminina šansa" američke autorice Dine Greenberg

0
Radiosarajevo.ba
Sutra promocija knjige "Nerminina šansa" američke autorice Dine Greenberg
Radiosarajevo.ba / Promocija knjige Dine Greenberg

U organizaciji Jevrejskog kulturnog, obrazovnog i humanitarnog društva La Benevolencija sutra će u sali Jevrejske opštine u Sarajevu (Hamdije Kreševljakovića 59), sa početkom u 19 sati, biti održana promocija knjige "Nerminina šansa" američke autorice Dinu Greenberg. 

Uz autoricu, o knjizi će govoriti Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

 U knjizi "Nerminina šansa" Dina Greenberg opisuje bijeg mlade žene iz Bosne tokom 1992 godine. 

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

"Rijetko koja priča tako smisleno spaja užase rata, mogućnosti i granice ljubavi , i ljudska potreba za obitelji. Ako date priliku Nermininoj šansi, uskoro ćete okrenuti posljednju stranicu", naveo je romanopisac Clyde Edgerton.

Inače, djelo historijske fikcije, "Nerminina šansa" otkriva inherentno ukrštanje bošnjačke i jevrejske dijaspore; oboje su doživjeli duboku međugeneracijsku traumu i suočavaju se sa stalnim posljedicama. 

Ovaj roman pruža idealnu polaznu tačku za dijalog koji ohrabruje preživjele da ispričaju svoje priče, a uključen je u JBC Network Authors on Tour 2022-2023.

Glavna junakinja Dinine knjige je Nermina, mlada žena, studentkinja medicine, porijeklom iz sekularne muslimanske porodice.

"Knjiga "Nerminina šansa" danas aktuelna. Trideset godina poslije rata, Bosna se suočava sa eskalirajućom krizom poricanja genocida, nacionalizma i ponovnih prijetnji etničkim čišćenjem – sve je to strašno poznato jevrejskoj dijaspori. Invazija Kremlja na Ukrajinu dodatno prijeti regionu, kako ciljanim ubijanjem ukrajinskih civila, tako i podrškom srpskom separatističkom pokretu", navodi se uz poziv na promociju.

"Ta tišina je postojala i u Bosni i Hercegovini i širom balkanskog regiona devedesetih godina. Saznala sam da su mnoge žrtve sistematskog silovanja i mučenja šutile iz straha i srama, ali i da je ta šutnja bila kao sredstvo za preživljavanje. Iskustva su jednostavno bila previše užasna da bi ih ponovo mogli posjetiti”, kazala je autorica Dinu Greenberg ranije za Al Jazeeru Balkans, te dodala:

"Davanje glasa preživjelima, čak i kroz izmišljene likove, moćan je mehanizam. Sada mi je cilj privući više glasova u diskusiju i nadam se da ću to učiniti organiziranjem virtualnih foruma sa mnogo različite publike, na Balkanu, ali i širom dijaspore", dodala je Greenberg.

Nakon Sarajeva, Dina Greenberg turneju po BiH. Održat će promocije i radionice u Pirjedoru, Brčkom, Internacionalnom univerzitetu Sarajevo…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije