Prva promocija Topčićevog romana pred mostarskom publikom

0
Radiosarajevo.ba
Prva promocija Topčićevog romana pred mostarskom publikom
Foto: Privatni album / Promocija u Mostaru

U Narodnoj biblioteci Mostar Zlatko Topčić sinoć je po prvi put promovisao roman „28.6.1914.“, revizija i to u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

„Sticajem sretnih okolnosti ovo je prvo javno predstavljanje mog novog romana '28.6.1914.' koji govori o sarajevskom atentatu. Mene zaista raduje da je promocija u Mostaru, pred mojom mostarskom publikom, kažem mojom, jer sam ja po majci Hercegovac“, ističe autor romana Zlatko Topčić.

„Predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo da je ovo prva promocija ovog romana uopće od njegovog izdavanja, te smo sretni i zadovoljni što smo baš mi ti koji promovišemo ovaj roman koji je specifičan po mnogo čemu. Dakle, obrađena je jedna historijska tema književnim pristupom. Međutim, potkovana je na osnovu svih historijskih relevantnih činjenica i pisac je došao do vrlo zanimljivih podataka“, naglasio je direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević.

Dragan Bursać: Zoran Dritan Milanović bi sa neoustašama na vlast!

Dragan Bursać: Zoran Dritan Milanović bi sa neoustašama na vlast!

Promocija u Mostaru
Foto: Privatni album: Promocija u Mostaru

Jedan od promotora romana bila je dr. Lejla Žujo Marić, koja navodi o kakvom se romanu radi.

„Riječ je o romanu koji je prvi put objavljen 2019. godine, a već prošle godine, tačnije 2021. godine, objavljeno je njegovo novo izdanje pod nazivom '28.6.1914.' roman, revizija. Ono što je zanimljivo za ovaj roman jeste da on polazi od historijskog datuma 28.6.1914. godine. Iz historije nam je poznato da je to datum kada je u Sarajevu izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda. Međutim, ono što je u ovom romanu drugačije, što je zanimljivo i što je svakako vrijedno pažnje jeste da autor ne portretira događaje iz historijske perspektive, nego u fokus stavlja male, obične ljude i zapravo njihovu poziciju u jednoj novoj eri koja je nastala upravo tog 28.6.1914. godine. S obzirom da je riječ o postmodernom romanu koji zapravo komunicira i sa brojnim drugim epohama u historiji, kako sa prošlošću tako i sa sadašnjošću, onda je zapravo taj datum 28.6.1914. tačka iz koje se posmatra i prošlost i sadašnjost BiH, tako da autor komunicira i sa nekim davnim historijskim vremenima Bosne, od vremena bosanskog kraljevstva, osmanskog perioda u BiH, pa sve do posljednjeg rata u BiH u periodu od '92. do '95. godine, gdje je u biti jedan historijski događaj samo jedna tačka u kojoj se vremenske perspektive, dimenzije miješaju tako da mi stalno imamo utisak da taj 28.6.1914. godine nije prošao nego da traje i dan danas“, navodi Žujo Marić.

Autor romana otkriva šta ga je podstaklo da se bavi ovom temom i napiše ovaj roman.

„Roman '28.6.1914.' je jedna velika tema koju su ogledali mnogi evropski pisci i ja sam pokušao, u granicama svojih mogućnosti, da u tom romanu na najpotpuniji način izrazim svoju poetiku. Kritika mi daje za pravo da sam to uspio, a evo čitaoci će na kraju reći pravu riječ. Rođen sam u Sarajevu. Moje Sarajevo je slavno po dva katastrofalna događaja nažalost. Dalo je svijetu mnogo značajnih ljudi, ali je čuveno po tragedijama, jednoj na početku XX stoljeća, to je ovaj 28.6.1914. godine nakon kojeg je nastao veliki rat, pokolj u kojem je stradalo desetine miliona ljudi i na kraju stoljeća opsada Sarajeva. Kao čovjek rođen u tom gradu, imao sam obavezu, želju i radostan sam da sam to ispunio, da napišem jedno književno relevantno djelo“, zaključio je Topčić.

Moderator promocije bila je Anisa Mujić, a atmosferu je uz pjesmu i zvuke gitare upotpunio muzičar Adnan Pajević.

U nedjelju, 31. jula, u Centru za kulturu Mostar bit će otvorena izložba slika i unikatnog nakita "Mostaru i Mostu s poštovanjem i ljubavlju" autora Adina i Mie Hebib, sa početkom u 20:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije