Sutra počinje Sarajevo Chamber Music Festival: Turneja po BiH

Radiosarajevo.ba
Sutra počinje Sarajevo Chamber Music Festival: Turneja po BiH
Najprestižniji regionalni festival kamerne muzike, Sarajevo Chamber Music Festival (SCMF), ove godine će se odvijati kroz tri koncerta u tri različita grada

Festival počinje u subotu  26.08.2017 u Mostaru, a nastavlja se u Banja Luci te u Sarajevu. 

"Ponosni smo što i ove godine nastavljamo sa sedmim po redu Sarajevo Chamber Music Festivalom, koji će se održati od 26 - 29. augusta 2017. godine. Želeći osjetiti zajedništvo specifičnog duha koji drži SCMF, tema prošlogodišnjeg festivala bila je “Home”. Ove godine SCMF poklanjamo i publici iz drugih gradova. Stoga, tema ovogodišnjeg festivala je ON TOUR. Naša prva stanica biti će Mostar (26. august, Pozorište lutaka Mostar), druga Zenica (28. august, Bosansko narodno pozorište Zenica) i posljednja u domaćinskom gradu Sarajevu (29. august, Dom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine)." izjavili su organizatori

 U organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Manhattan String Quarteta,  svi koncerti Sarajevo Chamber Music Festivala su besplatni i otvoreni za publiku.

Ove godine na pozornicu SCMF-a se vraća Manhattan String Quartet, a sa sobom dovode Gudački kvartet kojeg čine studenti renomiranog Univerziteta Princeton (Haeun Jung, Hyunnew Choi, Samuel Matzner, David Kim), te izvrsne violinistice Deborah Wong i Sunghae Anna Lim i violisticu Catherine Anderson.

Ovim izuzetnim muzičarima priključuju se i saradnici i studenti Muzičke akademije u Sarajevu: violinistice Ilma Hodović, Matea Arsovski, Melisa Karić, Amna Hujić; violistice Ana-Maria Pilj, Aida Dajić; violončelistice Lidija Paulin, Manuela Ekmečić, te kontrabasista Dženis Mrkonjić.

"Pozivamo Vas da nam se pridružite na ova tri koncerta izvrsne muzike, te da zajedničkim snagama slavimo umjetnost", poručuju iz SCMF-a. 

PROGRAM / PROGRAM

Ludvig van Beethoven (1770–1827): 
Gudački kvartet br. 10, op. 74, Es dur (“Harfa”) (1809)

 Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847): 
Gudački oktet u Es duru, op. 20 (1825)

Ludvig van Beethoven (1770–1827): 
Gudački kvartet op. 18, br. 3, D dur (1798/99)

Ludvig van Beethoven (1770–1827): 
Gudački kvartet u B duru, op. 133 (Velika fuga) (1825–26)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije